Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσίασε τη νέα υπηρεσία «Know your Customer» της πλατφόρμας gov.gr ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργου Ζαββού, της Γενικής Γραμματέως της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλας Απαλαγάκη και άλλων κυβερνητικών στελεχών. Με τη νέα υπηρεσία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν στοιχεία και δικαιολογητικά που απαιτούνται για το άνοιγμα λογαριασμού ή να επικαιροποιήσουν στοιχεία που χρειάζεται η τράπεζά τους μέσω των μητρώων του Δημοσίου, δίχως να απαιτείται να πάνε σε υποκατάστημα, να καταθέσουν οποιοδήποτε έγχαρτο πιστοποιητικό, ή να υποβληθούν σε κάποια γραφειοκρατική διαδικασία.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό βήμα, θα γλυτώσουν πολλά δεντράκια και οι πολίτες θα απελευθερωθούν από εντελώς αχρείαστη γραφειοκρατία μεταφέροντας χειροκίνητα τα στοιχεία τους από τον τον Άννα στον Καϊάφα. Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι αυτή η μικρή επανάσταση, για τα ελληνικά μέτρα, γίνεται από το κράτος και τη δημόσια διοίκηση, η οποία για δεκαετίες ήταν ταυτισμένη με τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα. Το Δημόσιο και ο Κυρ. Πιερρακάκης με την ομάδα του έβαλαν τα γυαλιά στις τράπεζες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν διολισθήσει σε μια μαξιμαλιστική κατάσταση και έχουν μεταμορφωθεί σε πιο γραφειοκράτες και από τους μεγαλύτερους γραφειοκράτες. Οι τράπεζες είχαν οχυρωθεί πίσω από κανόνες και κανονισμούς και άλλαζαν τα φώτα, με τη χαρτούρα και τη γραφειοκρατία, στους πάντες. Έτσι παρά τις σημαντικές επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές που έχουν πραγματοποιήσει σε μεγάλο βαθμό, οι τράπεζες δεν μείωσαν τη γραφειοκρατία αλλά την ψηφιοποίησαν, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των πελατών τους. Με το Know your Customer και την κρατική παρέμβαση αυτό αλλάζει, απλοποιώντας την καθημερινότητα των πολιτών.
Παράλληλα η επικαιροποίηση των στοιχείων μέσω των μητρώων του Δημοσίου αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κενό ασφάλειας το οποίο όλοι ήξεραν αλλά δεν ήθελαν να ξέρουν: τις ταυτότητες. Οι ελληνικές ταυτότητες βασίζονται σήμερα σε τεχνολογία της δεκαετίας του ’60, αντιγράφονται εύκολα και αποτελούν μόνιμο σημείο τριβής με διεθνείς εταίρους όπως οι ΗΠΑ. Επιτήδειοι χρησιμοποιούν πλαστές ελληνικές ταυτότητες για να εκδίδουν ελληνικά διαβατήρια. Με λίγα λόγια ο κάθε επιτήδειος μπορούσε να βγάλει εύκολα μια ελληνική ταυτότητα και είναι περιττό να σημειώσουμε ότι οι επιτήδειοι δεν περιορίζονταν μόνο στα διαβατήρια. Η ευκολία με την οποία ο κάθε απατεώνας μπορούσε να φτιάξει μια ταυτότητα και να παρουσιαστεί στην τράπεζα, ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν τις τράπεζες στην (εύκολη) λύση της υπερβολικής γραφειοκρατίας.
Πλέον με την υπηρεσία Know your Customer θα ξεπεραστεί και το πρόβλημα των ξεπερασμένων ταυτοτήτων, καθώς, όλα αυτά θα πιστοποιούνται από τα μητρώα του Δημοσίου με τη συγκατάθεση του πολίτη.
Επίμονος Κηπουρός bussinesnews.gr