Η περίπτωση της Μαρίνας Κοντοτόλη στα Τρίκαλα

Υπάρχουν εκλογικές επιτυχίες που εντυπωσιάζουν, και το παράδειγμα της Κοντοτόλη που πρώτευσε κερδίζοντας στα Τρίκαλα την μοναδική βουλευτική έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια από αυτές. 

Στην πολιτική η Μαρίνα εμφανίστηκε σχεδόν από το πουθενά, προφανώς και με την προτροπή του συντρόφου της. Η παρουσία της ωστόσο στην τοπική αγορά και στη ζωή της πόλης, στην κοινωνία δηλαδή, ήταν αξιοσημείωτη. Ήταν η προίκα της που μεταφράστηκε σε ψήφους και τελικά την έστειλε στη Βουλή.  

Αποδείχτηκε ότι η Κοντοτόλη έπαιρνε εύκολα έναν σταυρό συμπάθειας έναντι άλλων. Η προεκλογική της παρουσία δεν είχε καμία σχέση με τον τοξικό λόγο, ενώ η ίδια απέφυγε επιμελώς να εμπλακεί σε άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, προστατεύοντας τα νώτα της. Διέθετε όμως μια προσωπική διαδρομή, βγαλμένη από μυθιστόρημα, που δεν μπορούσε να σε αφήσει αδιάφορο. Είναι η βιοπάλη της που την έβγαλε από την φτώχεια του χωριού: Από τα δεκατέσσερα δούλευε στα πτηνοτροφεία του Αυλώνα μαζεύοντας αυγά, και από εκεί κάθε βράδυ γραμμή, με το λεωφορείο, στις σχολές κομμωτικής της πλατείας Κάνιγγος. Στα δεκαοχτώ της απέκτησε δικό της κομμωτήριο, και δεν ντράπηκε ποτέ που έγινε κομμώτρια. Πέτυχε γιατί ήταν καλή  στη δουλειά της, αλλά δε επαναπαύτηκε στον άνετο βιοπορισμό που απέκτησε. Λίγο πριν τα τριάντα κάθισε στα θρανία και τελείωσε τις δυο τελευταίες τάξεις του λυκείου, ενώ αργότερα πέρασε στο πανεπιστήμιο όντας ταυτόχρονα μητέρα και εργαζόμενη. Δεν είναι μια συνηθισμένη διαδρομή αυτή. 

Το εκλογικό σώμα δεν συγκινείται πια από τα κομματικά ένσημα, ούτε τον στείρο πολιτικό λόγο που είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα των ανθρώπων. Έδειξε ότι ξέρει να επιβραβεύει εκείνους που έχουν μια ιστορία επιτυχίας και μόχθου να αφηγηθούν. 

Είναι ελπιδοφόρο, μια μικρή χαραμάδα ελπίδας για την πολιτική.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr