Μία από τις πρώτες κινήσεις που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ ως ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν να υπογράψει την εκτελεστική διαταγή για την απόσυρση της χώρας του από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού, γνωστής και ως TPP. Μπορεί να υπέγραψε την διαταγή απόσυρσης, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων της εμπορικής συμφωνίας με κάθε κράτος ξεχωριστά. 

Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν εκ νέου τις εμπορικές τους σχέσεις με Καναδά και Μεξικό, μεταξύ άλλων. Η συνθήκη TPP θεωρήθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και υπογράφηκε το 2015 ανάμεσα σε 12 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τονίσει ότι θεωρεί λανθασμένη τη συμφωνία και σημείωνε ότι θέλει να προχωρήσει στην ακύρωσή της. Παράλληλα, ο νέος Πρόεδρος προανήγγειλε σειρά μέτρων για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στο εσωτερικό των ΗΠΑ. 

Μία τέτοια κίνηση είναι και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη των Η.Π.Α. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συντελεστής αυτός αναμένεται να πέσει σε ποσοστό 15 – 20%, από το 35% που είναι αυτή τη στιγμή.