Λίγοι γνωρίζουν ότι μια νεαρή Θεσσαλή διαδραματίζει "αθέατο", πλην όμως σπουδαίο ρόλο στα θέματα του υπουργείου Οικονομικών. Είναι η Ελενα Παπαδοπούλου, γενική γραμματέας οικονομική πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών και δεξί χέρι του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Μεγάλωσε στα Τρίκαλα (κόρη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου), και έχει χειριστεί και χειρίζεται, πολλές δύσκολες και λεπτές υποθέσεις, ενώ βρίσκεται πίσω από τα περισσότερα μέτρα και ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Κι΄ όμως, όπως έγραψε το eretikos.gr σε ένα αφιέρωμα για τα νέα γυναικεία λαμπερά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, "κανείς δεν τη γνωρίζει, δεν διάβασε δηλώσεις της δεν είδε φωτογραφίες της. Αποφεύγει τη δημοσιότητα και έχει άποψη γι΄ αυτό, αφού πιστεύει πως βρίσκεται στην καρέκλα της γενικής γραμματέα για να παράγει έργο και όχι να κάνει δηλώσεις και δημόσιες σχέσεις".

Η πορεία της

Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό της, η γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Έλενα Παπαδοπούλου γεννήθηκε στα Τρίκαλα και σπούδασε στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ως εισαχθείσα υπότροφος του ΙΚΥ.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Επιστήμη και τα Διεθνή Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου (Msc in Economics/Finance) και Αθηνών (UoA Doctoral Program in Economics, MPhil in Economics) και ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στα γραφεία της Bloomberg στο Λονδίνο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Συνεργάστηκε ως οικονομολόγος - ερευνήτρια με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και κατόπιν εργάστηκε στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς ως ερευνήτρια και υπεύθυνη οικονομικών εκδόσεων. Στο πλαίσιο αυτό, επιμελήθηκε επιστημονικά δύο συλλογικούς τόμους για το δημόσιο χρέος.           

Υπήρξε σύμβουλος διεθνών οικονομικών σχέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα με την εργασία της, ασχολήθηκε εκτεταμένα με τη μετάφραση και την επιμέλεια οικονομικών και πολιτικών κειμένων (εργαστήριο διορθωτών - επιμελητών του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης). ΕΤΕ+1,91% Υπό έκδοση είναι η μετάφραση του βιβλίου «Envisioning Real Utopias», του αμερικανού κοινωνιολόγου Έρικ Όλιν Ράιτ, σε συνεργασία με τον Λ. Κωτσονόπουλο.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr

* Στην πρώτη φωτογραφία η κυρία Παπαδοπούλου εικονίζεται στο πλευρό του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε μια συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν