Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαιώνοντας αυτό που λίγο-πολύ όλοι υποψιάζονταν.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει ζωτικής σημασίας για να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε «οξεία κρίση» (acute crisis).

Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup που δόθηκε στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα υπάρξει ενημέρωση για την εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα, με εστίαση στα σχέδια για να προχωρήσει η β’ αξιολόγηση.

Η ανακοίνωση του Eurogroup στα αγγλικά

«The Eurogroup will take stock of the ongoing implementation of Greece's macroeconomic adjustment programme, focusing on plans to carry forward the second review of the programme. Reviews are carried out by the staff of the European Commission, the European Central Bank, the European Stability Mechanism and the International Monetary Fund».

Ντομπρόβσκις: Αχίλλειος πτέρνα η εφαρμογή

Για το θέμα της Ελλάδας έκανε δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Όπως τόνισε, είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να δείξουν πολιτική θέληση για να κλείσει η αξιολόγηση και να μην τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος που επετεύχθη.

Είναι κρίσιμο όλοι οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Δεν είναι ώρα να υπονομευτεί η προσπάθεια που έγινε, τόνισε, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν συνολικά 200 μέτρα και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.

Η Ελλάδα είναι σε ένα σταυροδρόμι. Έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και δημοσιονομική προσπάθεια, υποστήριξε και στάθηκε στη δημιουργία της νέας ανεξάρτητης αρχής για τα έσοδα αλλά και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Το Staff Level Agreement είναι εντός παιδιάς αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό, γιατί η εφαρμογή ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» των ελληνικών προγραμμάτων, σημείωσε και πρόσθεσε πως η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι σημαντική, τόνισε και στάθηκε στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας.

thetoc.gr