Στο πρόβλημα της πολυνομίας, της σύνθετης διατύπωσης νόμων και της αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης εστίασε η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου Για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κατά την τοποθέτησή της στο πλαίσιο του δεύτερου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, καλώντας για μια ηλεκτρονική επανάσταση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Διαμαντοπούλου, συνολικά 400.000 υποθέσεις που βρίσκονται στα ελληνικά δικαστήρια, εκ των οποίων 70.000 αφορούν επιχειρήσεις, δυσχεραίνοντας τον δρόμο τους προς την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Κάθε χρόνο το κράτος χρειάζεται 2,7 δισ. για τα απολύτως αναγκαία (αύξηση επιδομάτων ανεργίας, επιδόματα για παιδιά). Συνολικά 4,5 δισ. ευρώ στοιχίζουν η γραφειοκρατία και τα κλειστά επαγγέλματα. Τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν 1.478 νόμοι, έγιναν 36 διαφορετικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις και 38 διαφορετικοί νόμοι για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Μάλιστα, το πρόβλημα φαίνεται να αφορά συνολικά τον ευρωπαϊκό Νότο, με την Ιταλία να κατέχει το ρεκόρ νομοπαραγωγής: έχει ψηφίσει 150.000 νόμους στο διάστημα 1940- 2000.
Η κ. Διαμαντοπούλου θεωρεί ότι πρέπει να επιβληθεί μια ηλεκτρονική σχέση κράτους-πολίτη και κράτους-επιχείρησης. Αυτή θα οδηγήσει σε διαφάνεια, πάταξη γραφειοκρατίας, μείωση κόστους, ταχύτερες συναλλαγές, έλεγχο ανά πάσα στιγμή και μια διοίκηση στην οποία ο πολίτης δεν θα έρχεται σε συνεχή επαφή με τον δημόσιο υπάλληλο. Πιθανώς να αποτελέσει τη βάση για να λυθούν τα υπόλοιπα προβλήματα.
Η ηλεκτρονική επανάσταση που θα κάνει ξανά λειτουργική τη δημόσια διοίκηση χρειάζεται έναν νόμο και, όπως υπενθύμισε η Πρόεδρος του Δικτύου, ο νόμος αυτός έγινε το 2011 με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ και δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Aναστασία Κυριανίδη (Capital.gr)