Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, εφημερίες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και διάφορα άλλα επιδόματα δεν καταβλήθηκαν τον Νοέμβριο προκειμένου η κυβέρνηση να έχει την απαραίτητη ρευστότητα για να πληρώσει το κοινωνικό μέρισμα και τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2018 οι δαπάνες παρουσιάζουν μία πρωτοφανή υστέρηση ύψους 2,8 δισ. ευρώ, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι μειωμένες επιστροφές φόρου καταγράφεται υστέρηση πληρωμών που προσεγγίζουν τα 3,3 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι επενδυτικές δαπάνες οι οποίες τους τελευταίες μήνες μειώνονται, με αποτέλεσμα στο 11μηνο του έτους να έχουν δοθεί 1,55 δισ. ευρώ λιγότερα για επενδύσεις και, όπως όλα δείχνουν, είναι αδύνατον το πρόγραμμα να εκτελεστεί κανονικά μέχρι το τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού τονίζεται ότι θα υλοποιηθεί πλήρως.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγορά, αλλά κυρίως στην προσπάθεια μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η υστέρηση στο ΠΔΕ ήταν της τάξεως των 800 και πλέον εκατ. ευρώ, κάτι που επέτρεψε στην κυβέρνηση να δώσει το κοινωνικό μέρισμα.

Με την πρακτική αυτή της κυβέρνησης το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού εκτινάχθηκε στα 7,6 δισ. ευρώ και είναι υψηλότερο κατά 3,55 δισ. ευρώ από τον στόχο που είχε τεθεί για το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 7,6 δισ. ευρώ στο 11μηνο του έτους, ποσό το οποίο είναι αυξημένο κατά 3,54 δισ. ευρώ από τον στόχο που είχε τεθεί για το διάστημα αυτό. Ωστόσο, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν μικρότερο εάν η κυβέρνηση εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της. Συγκεκριμένα:

• Υποεκτελείται κατά 1,55 δισ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή οι επενδύσεις έχουν «παγώσει».

• Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 1,245 δισ. ευρώ

• Οι επιστροφές φόρου είναι λιγότερες κατά 475 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2018 το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 45,60 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 655 εκατ. ευρώ. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 3,181 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 475 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.866 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,851 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 105 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυτές ανήλθαν σε 42,414 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,25 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά 302 εκατ. ευρώ και οι επιδοτήσεις γεωργίας κατά 100 εκατ.

Επίσης μειωμένες ήταν οι δαπάνες για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, για τις εφημερίες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και διάφορα άλλα επιδόματα.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 2,495 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 1,55 δισ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,122 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,187 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,717 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 957 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Προκόπης Χατζηνικολάου (Καθημερινή)