Ευημερία, υψηλά ιδανικά, αισιοδοξία, αιωνιότητα, ομορφιά, ο ήλιος, η αγάπη... και η λίστα συνεχίζεται ως προς τους συμβολισμούς του χρυσού. Τίποτα δεν μπορεί να εκφράσει πιο ολοκληρωμένα τις ευχές κάποιου για μακροζωΐα κι ευτυχία από μια χρυσή λίρα. Αυτό εξηγεί πως σε ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως στη γέννηση ή τη βάφτιση ενός παιδιού αλλά και στον γάμο δύο ανθρώπων, η χρυσή λίρα ήταν και παραμένει ένα ξεχωριστό δώρο. Αφενός η τιμή χρυσής λίρας παραμένει σταθερά υψηλή καθιστώντας την όχι απλώς ένα ακόμη χρηματικό δώρο, αλλά  περιουσιακό στοιχείο, που μπορεί να ρευστοποιηθεί. Από την άλλη πλευρά είναι ένα κομψό δώρο, που συμβολίζει υψηλές αξίες, συνδέεται με ξεχωριστές στιγμές της ζωής μας και ταυτίζεται με την αιωνιότητα της σχέσης μεταξύ εκείνου που προσφέρει με εκείνον που δέχεται το δώρο. Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η ονομασία, που αποδίδεται στο παλιό αυτό έθιμο από τον λαό μας: Το χρύσωμα. Όταν γεννιέται ένα μωρό γιαγιάδες και παπούδες είθισται να προσφέρουν μια χρυσή λίρα, που κρατά ως προίκα για τη μετέπειτα ζωή του. Προίκα όνομα και πράγμα αν αναλογιστεί κανείς, ότι αρκετές φορές τέτοια νομίσματα περνάνε από γενιά σε γενιά με αποτέλεσμα κάποιοι να έχουν στα χέρια τους πραγματικά έναν μικρό θησαυρό, αφού η τιμή χρυσής λίρας είναι διαχρονική.

Η τιμή χρυσού αντίβαρο της αξίας της ανθρώπινης ζωής

 Αμύθητη η αξία του χρυσού και αυτό ακριβώς το ανυπολόγιστο μέρος της επιθυμούν να περιγράψουν οι άνθρωποι αποδίδοντας τον επιθετικό προσδιορισμό «χρυσός» σε φιλίες, στην αγάπη, την καλοσύνη, την πίστη, ακόμη και την ίδια τη ζωή. Η τιμή χρυσού ανά τους αιώνες παραμένει αναλλοίωτη, γι’ αυτό και συνδέεται με όλα τα σημαντικά για τον άνθρωπο πράγματα. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα η ιστορία, που εκτυλίσσεται στο έργο του Ουίλιαμ Σαιξπηρ «Ο έμπορος της Βενετίας». Ο Μπασάνιο δανείζεται χρήματα από τον τοκογλύφο Σάιλοκ με σκοπό να καλύψει τα απαιτούμενα έξοδα και να γοητεύσει την Πορσία, όπερ και συμβαίνει. Εγγυητής του Μπασάνιο μπαίνει ο έμπορος της Βενετίας, ο Αντόνιο, ο οποίος λόγω κάποιων δυστοκιών με το εμπόριο αδυνατεί να εξοφλήσει το χρέος στον Σάιλοκ. Ο τελευταίος σέρνει τον Αντόνιο στο δικαστήριο απαιτώντας να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στη ρήτρα τους: Ένα κομμάτι κρέας από το σώμα του Αντόνιο βάρους ίσου με το βάρος των χρυσών νομισμάτων, που ο τοκογλύφος έδωσε στον Μπασάνιο. Η αξία της ανθρώπινης ζωής σε εξίσωση με την τιμή χρυσού.

Βεβαιωθείτε για τη γνησιότητα στο ενεχυροδανειστήριο

 Έστω λοιπόν, ότι βρεθούν τα πολύτιμα αυτά νομίσματα στα χέρια σας, θα πρέπει να ελέγξετε τη γνησιότητά τους. Ο πρώτος και ασφαλέστερος τρόπος είναι να έχουν αγοραστεί από ένα εξουσιοδοτημένο από το κράτος ενεχυροδανειστήριο, πράγμα που σημαίνει, ότι θα συνοδεύονται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά γνησιότητας. ‘Ετσι θα έχετε ήσυχο το κεφάλι σας. Αν πάλι δεν έχετε άμεση πρόσβαση στα συνοδευτικά έγγραφα, μπορείτε να δοκιμάσετε το ακόλουθο κόλπο. Ρίχνετε τη λίρα, που έχετε σε μια σκληρή επιφάνεια, όπως μάρμαρο. Παρατηρήστε τον ήχο, που κάνει. Στη συνέχεια ρίχνετε μια γνήσια χρυσή λίρα, που ίσως έχετε. Αν κάνουν τον ίδιο θόρυβο πέφτοντας στο μάρμαρο, είναι γνήσιες και οι δύο. Βέβαια υπάρχει κι ευκολότερος τρόπος.

 Επισκέπτεστε ένα ενεχυροδανειστήριο με την απαιτούμενη τεχνογνωσία και με εμπειρία στον χρυσό, το οποίο είναι εξοπλισμένο με τα απαραίτητα εφόδια για τη διενέργεια μιας ακριβούς εκτίμησης. Μια ζυγαριά ακριβείας, που ζυγίζει μέχρι χιλιοστό του γραμμαρίου κι ένα παχύμετρο μηχανολογίας επιστρατεύονται στο όνομα της επιβεβαίωσης της γνησιότητας. Εκεί θα ζυγίσουν τη λίρα σας, που εφόσον είναι γνήσια, θα έχει βάρος περίπου 7,988 γραμμάρια (μπορεί να έχει μια μικρή απόκλιση), ενώ με το παχύμετρο μετρώνται διάμετρος και πάχος της λίρας. Οι ειδικοί ξέρουν και μπορούν να δώσουν μια σωστή εκτίμηση για την «προίκα» σας!