Σε επίπεδα -ρεκόρ φτάνουν οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια τους τελευταίους μήνες φλερτάροντας με υψηλά δεκαετίας, καθώς η καθίζηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις στρέφει όλο και μεγαλύτερο μέρος των αποταμιευτών στην αναζήτηση εναλλακτικών τοποθετήσεων για την προστασία του κεφαλαίου τους και την επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων.

Το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ (στοιχεία Ιουλίου 2021) έναντι 8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 και 6 δισ. ευρώ πριν από δύο χρόνια.

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Asset Management Φάνης Μυλωνάς, «η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, ανεβάζοντας την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων κοντά στα 11,5 δισ. ευρώ στα τέλη του έτους με προοπτική διπλασιασμού της τα προσεχή δύο χρόνια». Οπως εξηγεί: «Εξίσου σημαντικό με την ανάπτυξη της αγοράς είναι το γεγονός ότι βλέπουμε εισροές σε όλες τις κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων και ότι οι επενδυτές έχουν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Την ίδια στιγμή, εκτός από τα αμοιβαία κεφάλαια σταθερές εισροές καταγράφουν και οι τοποθετήσεις σε ασφαλιστικά προϊόντα, αμιγώς επενδυτικού τύπου ή μη, που συνδυάζουν την ασφάλιση με την αποταμίευση ακόμη και για μικρά εισοδήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τοποθετήσεις σε επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα αυξήθηκαν κατά 56,2% το α΄ εξάμηνο του 2021, προσελκύοντας τοποθετήσεις 284,3 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή αύξηση κατά 6,4% στα 637 εκατ. ευρώ κατέγραψαν και τα παραδοσιακά ασφαλιστήρια συμβόλαια, που συνδυάζουν την ασφάλιση ζωής με τη μακροπρόθεσμη αποταμίευση. Η στροφή προς εναλλακτικές επενδύσεις ερμηνεύεται από την αυξημένη ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα, υποστηριζόμενη από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και την ανάκαμψη κρίσιμων κλάδων, σε συνδυασμό με την παγίωση των μηδενικών επιτοκίων στις καταθέσεις.

Σημάδι ωρίμανσης της αγοράς, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται τόσο σε αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού όσο και εξωτερικού, ενώ έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και σε αμοιβαία που επενδύουν σε εταιρικά ομόλογα και τα οποία εξασφαλίζουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα αμοιβαία σταθερού εισοδήματος. «Διαπιστώνουμε ισορροπημένες εισροές σε προϊόντα ευρωπαϊκής και παγκόσμιας έκθεσης και στόχος είναι οι επενδυτές να μπαίνουν σε συνολικά χαρτοφυλάκια, αναλαμβάνοντας ρίσκο που ταιριάζει με το επενδυτικό τους προφίλ», επισημαίνει ο κ. Μυλωνάς.

Η τάση αυτή παρατηρείται παράλληλα με την ενίσχυση των καταθέσεων που συνεχίζουν να αυξάνονται, με σαφή όμως απεμπλοκή από τις προθεσμιακές καταθέσεις που λόγω του μηδενισμού των επιτοκίων φθίνουν διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ανήλθαν με βάση τα στοιχεία Ιουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος στο επίπεδο του 2011, φθάνοντας τα 171,6 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 131,4 δισ. ευρώ είναι οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, που τείνουν πλέον να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος της τελευταίας δεκαετίας. Την ίδια στιγμή, όμως, οι προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών μόλις που φθάνουν τα 31,6 δισ. ευρώ, όταν κατά το παρελθόν αντιπροσώπευαν πάνω από τα δύο τρία των καταθέσεων που είχαν τα νοικοκυριά στις τράπεζες.

Κυρίαρχο ρόλο στη στροφή προς εναλλακτικές μορφές τοποθετήσεων που εξασφαλίζουν για τους πελάτες τους ικανοποιητικότερες αποδόσεις έχουν αναλάβει οι τράπεζες, οι εταιρείες ΑΕΔΑΚ αλλά και οι ασφαλιστικές που συνεργάζονται με τις τράπεζες, στον βαθμό που το φαινόμενο των καταθέσεων που λιμνάζουν συνιστά κόστος ακόμη και για τις ίδιες τις τράπεζες. Αυτό γιατί το τμήμα των καταθέσεων που δεν γίνεται δάνεια συνιστά υπερβάλλουσα ρευστότητα και θα πρέπει να επιστρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη μορφή κατάθεσης, για το οποίο οι τράπεζες επιβαρύνονται με αρνητικό επιτόκιο.

Ευγενία Τζώρτζη Καθημερινή