Οι εφάπαξ πληρωμές από τους φορολογουμένους και τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ έχουν γεμίσει τον κρατικό κορβανά, δημιουργώντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των νοικοκυριών λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης δείχνουν υπερεισπράξεις ύψους 799 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον στόχο που έχει τεθεί από την κυβέρνηση.
«Η θετική πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίζεται και τον Ιούνιο. Ακόμα κι αν ληφθεί υπόψη η προείσπραξη κάποιων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό παραμένει πολύ υψηλός, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες διεθνείς συνθήκες», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σκυλακάκης.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,117 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 799 εκατ. ευρώ ή 24,1% έναντι του στόχου, λόγω της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και της είσπραξης της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Οκτώβριο. Μάλιστα, τον Ιούνιο αυξήθηκαν και οι επιστροφές φόρου προς φορολογουμένους και επιχειρήσεις, εξέλιξη που αποδεικνύει τη δυναμική της οικονομίας.
Ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα γίνει η αλλαγή μείγματος στο ρεύμα, που θα οδηγήσει και στη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές, αλλά και με την πορεία των διεθνών εξελίξεων, θα φανούν τις επόμενες ημέρες –πιθανόν έως τον Σεπτέμβριο– οι ανάγκες χρήσης του νέου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Η τιμή του αερίου είναι στο επίκεντρο και έχει δύο δρόμους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Μπορεί να πάνε ανάλογα με τις εξελίξεις ή πολύ πάνω ή πολύ κάτω. Στο πεδίο του πετρελαίου η πορεία του συνδέεται με το αν θα υπάρξει κάποια διεθνής επιβράδυνση που να επηρεάσει τη ζήτηση και άρα την τιμή, με αποτέλεσμα μια διαφορετικού είδους βοήθεια τον χειμώνα.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, στο πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3,429 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4,896 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 24,731 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,642 δισ. ευρώ ή 17,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,695 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 799 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1,895 δισ. ευρώ).
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2022 ανήλθαν στα 32,807 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 646 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 4,580 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.014 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 3.566 εκατ. ευρώ.
Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών που αφορούν μέτρα κατά της πανδημίας για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου έχει ως εξής: α) Η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις περιφέρειες, ύψους 160 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ. β) Η συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 76 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ. γ) Η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.
Προκόπης Χατζηνικολάου Καθημερινή