Η επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνεται στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης προκειμένου να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της φετινής χρονιάς και να αποφύγει την ύφεση που απειλεί την Ευρώπη. Μέχρι στιγμής η χώρα από τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης (17,8 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. δάνεια) έχει εκταμιεύσει 7,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 25%.
Μάλιστα, εκτός των μεγάλων έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, το ενδιαφέρον των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για επενδύσεις με τη στήριξη των ευρωπαϊκών πόρων έχει αναθερμανθεί, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας. Ετσι, το 25% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάζει ώριμα επενδυτικά σχέδια. Αύριο, η Αθήνα αναμένεται να ανακοινώσει την υποβολή του δεύτερου αιτήματος εκταμίευσης στις Βρυξέλλες, έχοντας ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα. Η Ελλάδα θα είναι η τρίτη χώρα, μετά τις Ισπανία και Ιταλία, που υποβάλλει δεύτερο αίτημα εκταμίευσης.
Στις επενδύσεις ποντάρει η κυβέρνηση για να διατηρήσει την αναπτυξιακή δυναμική της φετινής χρονιάς και να αποφύγει την ύφεση που παραμονεύει στην Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να επιταχύνει τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αύριο αναμένεται να ανακοινώσει την υποβολή του δεύτερου αιτήματος εκταμίευσης στις Βρυξέλλες, έχοντας ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα (ορόσημα και στόχους). Η Ελλάδα θα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα, μετά την Ισπανία και την Ιταλία, που υποβάλλει δεύτερο αίτημα εκταμίευσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Μέχρι στιγμής η χώρα από τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης (17,8 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. δάνεια) έχει εκταμιεύσει 7,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 25%. Από αυτά, τα 4 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα 3,5 δάνεια. Από τις επιχορηγήσεις απορροφήθηκαν ήδη 1,65 δισ. ευρώ. Από τα δάνεια στις τράπεζες για χορήγηση δανείων κατευθύνθηκαν 1,67 δισ. ευρώ και ενεργοποιήθηκε για το Invest EU και Equity άλλο 1 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, οι εντάξεις έφθασαν συνολικά τα 13,5 δισ. ευρώ (στο σύνολο των 17,8 δισ. των επιχορηγήσεων), μετά την ένταξη χθες μιας ακόμη λίστας 142 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 3,28 δισ. ευρώ, με αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη. Συνολικά έχουν ενταχθεί 372 έργα.
Στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι οι δυσκολίες στην απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου είναι μεγάλες και αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα προαπαιτούμενα θα αφορούν όλο και περισσότερο την ολοκλήρωση διαγωνισμών και έργων και λιγότερο την ψήφιση μεταρρυθμίσεων, που κυριαρχούσαν στην αρχή. Ολα τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31.8.2026.
«Κλειδί είναι η διατήρηση του θετικού επενδυτικού κλίματος και της ραγδαίας αύξησης των επενδύσεων», είπε χθες στον Παύλο Τσίμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Σκυλακάκης. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την ύφεση χάρη στις επενδύσεις και ιδίως αυτές του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων στην πρόοδο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρώπη και ιδίως οι εντάξεις δανείων είναι ταχύτερες από το αναμενόμενο. Αναφέρθηκε, χαρακτηριστικά, σε επένδυση της Sunlight στην Ξάνθη για παραγωγή μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που δημιουργεί 300 θέσεις εργασίας.
Σε ανάλογο πνεύμα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε σε ομιλία του στο 9ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική», ότι φέτος προβλέπεται νέο ιστορικό ρεκόρ στις ξένες άμεσες επενδύσεις. Αυτές ανήλθαν σε 5 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας, ενώ στο 7μηνο φέτος έχουν ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι ελληνικές εξαγωγές, είπε ο κ. Σταϊκούρας, έχουν διπλασιαστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2010, φθάνοντας το 2021 το 41% του ΑΕΠ.
Από τα 372 έργα που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων:
• Αντλησιοταμιευτικός σταθμός Δυτικής Ελλάδας (Αμφιλοχία), ισχύος 680 ΜW (250 εκατ. ευρώ).
• Εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια του Δημοσίου (170 εκατ. ευρώ).
• Αναβαθμίσεις στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος (60 εκατ. ευρώ).
• Ανάπτυξη, κατασκευή, θέση σε τροχιά και προ-λειτουργία μικρών δορυφόρων, που θα υποστηρίζουν υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, ροής πολεοδομικού σχεδιασμού, επιτήρησης των συνόρων ή και της παρακολούθησης των δασικών πυρκαγιών (200,3 εκατ. ευρώ).
• Παροχή κεντρικών νεφοϋπολογιστικών υποδομών και υπηρεσιών (117,8 εκατ. ευρώ)
• Πανεπιστήμια αριστείας – Ενισχύονται επιλεγμένα ελληνικά ΑΕΙ για την αναβάθμιση και βελτίωση των ερευνητικών τους υποδομών (194,2 εκατ. ευρώ).
Ειρήνη Χρυσολωρά, Καθημερινή