Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, του 4399/2016, σύμφωνα με την Καθημερινή. Τότε εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες τεχνικές προσαρμογές στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), η απουσία των οποίων μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει αρκετές διαμαρτυρίες από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλ. Χαρίτσης, μιλώντας σε ημερίδα για τα αποτελέσματα και τις προοπτικές του Φόρουμ Βιομηχανίας στον ένα χρόνο λειτουργίας του, στα τέσσερα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού που έχουν προκηρυχθεί (από τα συνολικά οκτώ) έχουν κατατεθεί πάνω από 700 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ. Οπως, μάλιστα, επισήμανε το 56% των σχεδίων αφορά τη βιομηχανία και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν προκηρυχθεί τα ακόλουθα καθεστώτα: «Νέες ανεξάρτητες ΜμΕ», «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού» και «Επενδύσεις μείζονος μεγέθους».
Χθες, πάντως, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε τη χορήγηση νέας παράτασης για την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων που είχαν υπαχθεί στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, τον 3908/2011. Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανακοινώνει ότι παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η προθεσμία ολοκλήρωσης του 50% των επενδυτικών σχεδίων, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3908/2011 και η οποία κανονικά έληγε στις 30 Ιουνίου 2017. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η νέα παράταση (πρόκειται για τη δεύτερη) χορηγήθηκε προκειμένου να διευκολυνθούν τα επενδυτικά σχέδια περίπου 150 επιχειρήσεων.
Αν μη τι άλλο, από τα παραπάνω προκύπτει ότι στην ουσία ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να υλοποιείται, ενώ το αρμόδιο υπουργείο συνεχίζει την κοπιώδη προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα επενδυτικά σχέδια των δύο προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων (3299/2004 και 3908/2011).
Σε ό,τι αφορά το μέλλον των ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου και εν γένει των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), o κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε σε ένα από τα προσφάτως ψηφισθέντα αντίμετρα τα οποία θα εφαρμοστούν υπό τις γνωστές προϋποθέσεις επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 4472/2017 για τα έτη 2019, 2020 και 2021, θα διατεθούν από το ΠΔΕ επιπλέον 300 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, εκ των οποίων 100 θα αφορούν την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων του νέου αναπτυξιακού νόμου, 100 εκατ. ευρώ έργα υποδομής στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα ενεργειακής αναβάθμισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας. Μάλιστα, ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι τα αντίμετρα αυτά θα διατηρηθούν και μετά το 2021.