Στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στις αμερικανικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου και πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ ξεκινά η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα. Πρόκειται για μια εξέλιξη που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές είναι ικανή να ανατρέψει τις ισορροπίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά συνεχίστηκε η ταλάντωση του γενικού δείκτη μεταξύ των 1.400 και 1.452 μονάδων. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, με τα κέρδη του να διαμορφώνονται σε 0,82%. Την ίδια περίοδο ωστόσο ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27%. Και αυτό παρά τις νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε η αναβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου από σταθερή σε θετική, από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο. Η έκθεση του οίκου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Κατά τα άλλα, οι επενδυτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στο μέτωπο των επιτοκίων, στη βάση των νέων οικονομικών στοιχείων που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτά, ο ρυθμός ανάπτυξης παγκοσμίως το α’ τρίμηνο παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης ανέκαμψε ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας, ενώ παράλληλα η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν.

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το α’ τρίμηνο του 2024. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται ήπια, με τη Fed ωστόσο να προβαίνει σε μια μικρή ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το 2024 και η ΕΚΤ για το 2024 και το 2025 αντίστοιχα. Σύμφωνα με ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξέπληξε αρνητικά το α’ τρίμηνο, αλλά υποχώρησε ελαφρά τον Μάιο. Αντίθετα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το α’ τρίμηνο αλλά επιταχύνθηκε εκ νέου τον Μάιο. «Συνολικά, για ΗΠΑ και ευρωζώνη εκτιμούμε ότι η σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% θα επιτευχθεί στην αρχή του 2025» σημειώνουν οι οικονομολόγοι του συστημικού ομίλου.

Αναλυτικότερα, τονίζουν ότι «στην ευρωζώνη τα τελευταία στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες στην πλειονότητά τους είναι συγκρατημένα. Από την άλλη, θετικά επιδρά η πολύ καλή εικόνα στην αγορά εργασίας. Οι αποταμιεύσεις των καταναλωτών από την περίοδο της COVID συνεχίζουν να είναι η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, οι οποίες μεταφράζονται σε υψηλότερα επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Εκτιμούμε ότι η διαφορά ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί περαιτέρω εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αλλά και της επιτάχυνσης που αναμένουμε το 2024-2025 στην ευρωζώνη».

Από την άλλη πλευρά, στην Κίνα η αναπτυξιακή δυναμική της φαίνεται μεσοπρόθεσμα να μετριάζεται, καθώς θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς οι συνέπειες των αυξημένων δασμών και των λοιπών περιοριστικών μέτρων των ΗΠΑ πρωτίστως και δευτερευόντως της ΕΕ.

Άγης Μάρκου, Τα ΝΕΑ