Τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου άνοιξε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιφορτίζοντας, όμως, τη χώρα μας με την υποχρέωση να ολοκληρώσει επιπλέον 22 μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να εισπράξει την τελευταία δόση των 748 εκατ. ευρώ από μέτρα ελάφρυνσης χρέους που είχαν συμφωνηθεί το 2018 (ΑΝFAS, SMPS).
Αυτή η «ουρά» της ενισχυμένης εποπτείας αφορά μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε κανονικά, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου 2018, να είχε ολοκληρώσει η χώρα, αλλά δεν πρόλαβε για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων λόγω πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία. Ετσι, Κομισιόν και κυβέρνηση συμφώνησαν να δοθεί μια παράταση έως τον Οκτώβριο για την ολοκλήρωσή τους, την οποία συνέδεσαν με την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το 2019.
Η κανονική δόση της 14ης αξιολόγησης, άλλα 748 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών τον Ιούνιο, αφού η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν ήταν θετική.
Η ανάθεση στην Ελλάδα ενός νέου πλαισίου «προαπαιτούμενων» για τα τελευταία 750 εκατ. ευρώ, αλλά και η επισήμανση της Κομισιόν για εφαρμογή με «σύνεση» της ρήτρας γενικής διαφυγής το 2023 στις υπερχρεωμένες χώρες είναι ενδείξεις ότι η χώρα ναι μεν παύει να είναι η μεγάλη εξαίρεση, αλλά παραμένει σε ένα ειδικό καθεστώς υπό στενή παρακολούθηση. Αυτό άλλωστε επιβάλλουν και οι αγορές, από τη στιγμή που δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα. Η έξοδος, πάντως, από την ενισχυμένη εποπτεία αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε την έκθεση «ορόσημο για τη χώρα», σημειώνοντας ότι δρομολογείται η επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου. «Κλείνει έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας, που συνδέεται με την πολυετή οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας».
H χθεσινή έκθεση περιλαμβάνει και νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, με βάση την οποία όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα από το 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο το 2023-2026 σε 2,6%. Οι νέοι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται να συζητηθούν το φθινόπωρο.
H Κομισιόν στη χθεσινή της αξιολόγηση επεσήμανε την «επιτυχή ολοκλήρωση του μεγάλου όγκου των δεσμεύσεων πολιτικής και την αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που απέδειξαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα».
Οι 22 μεταρρυθμίσεις για την είσπραξη των τελευταίων 748 εκατ. ευρώ καταγράφονται σε ειδικό παράρτημα στη χθεσινή αξιολόγηση και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις εξής εκκρεμότητες:
• Πλήρη εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων και ουσιαστική μείωση λοιπών ληξιπροθέσμων τον Αύγουστο.
• Πλήρη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ τον Σεπτέμβριο.
• Μείωση των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη. Για το 95% όσων έχουν επανακαθορισμένη ημερομηνία ακρόασης πρέπει να έχει οριστεί ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Οκτωβρίου.
• Συνέχιση της παρακολούθησης όλων των εκκρεμοτήτων στις ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, Εγνατία, Γούρνες, Αττική Οδός, αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, λιμάνι Ηγουμενίτσας, αποθήκευση αερίου στη Νότια Καβάλα, λιμάνι Ηρακλείου).
Ειρήνη Χρυσολωρά Καθημερινή