Ανέκαμψαν χθες τα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με τις ευρωπαϊκές αγορές να κλείνουν με κέρδη. Η ανησυχία που οδήγησε σε γενικευμένη υποχώρηση των δεικτών την Παρασκευή έδωσε χθες τη θέση της στην αισιοδοξία, καθώς τα πρώτα νέα σχετικά με την «Ομικρον» μιλούν για μια μετάλλαξη πολύ πιο μεταδοτική μεν αλλά και πολύ ηπιότερη.
Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 κατέγραψε κέρδη 1,3% όπως και ο μικρότερος Eurostoxx 50 που έκλεισε με κέρδη 1,40%. Ιδιαίτερη ώθηση στους ευρωπαϊκούς δείκτες έδωσαν οι μετοχές ταξιδιωτικών εταιρειών που σημείωσαν αισθητή άνοδο μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας με τον δείκτη του κλάδου, τον SXTP, να καταγράφει κέρδη 3,9% και να σημειώνει την καλύτερη συνεδρίασή του από τον Μάιο. Επίσης, οι δείκτες των βιομηχανικών κλάδων σημείωσαν άνοδο ακολουθώντας τη μετοχή της Airbus που πήρε ώθηση όταν η βιομηχανία αμυντικού εξοπλισμού της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία για τον σχηματισμό κοινοπραξίας που θα ειδικεύεται στις υπηρεσίες στρατιωτικής αεροπορίας.
Σε σχόλιό της προς τους επενδυτές, η επενδυτική Blackrock Investment Institute τόνισε πως «περιμένουμε πάντα ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα καθυστερήσουν αλλά δεν θα εκτροχιάσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας και εκτιμούμε πως η Fed θα προχωρήσει σε ήπια αύξηση των επιτοκίων».
Μοναδικός κλάδος που συνέχισε την υποχώρηση της περασμένης Παρασκευής ήταν αυτός της τεχνολογίας, που σημείωσε απώλειες 0,5% ακολουθώντας τον αντίστοιχο δείκτη στην αμερικανική
αγορά. Σε ό,τι αφορά τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,54% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε κατά 1,39%. Με άνοδο 2,2% έκλεισε, άλλωστε, και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου καθώς νωρίτερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch είχε αναβαθμίσει την Ιταλία στο ΒΒΒ από το προηγούμενο ΒΒΒ- καθώς αναμένει ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας. Σχολιάζοντας σχετικά ο Στιούαρτ Κολ, στέλεχος της Equiti Capital, «οι απώλειες της περασμένης εβδομάδας θα διαγραφούν και θα αντιστραφούν αυτή την εβδομάδα όταν οι άνθρωποι θεωρήσουν πως η «Ομικρον» δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο οι προηγούμενες μεταλλάξεις αλλά και επειδή η ΕΚΤ επιμένει στη θέση της περί παροδικότητας του πληθωρισμού».
Bloomberg - Reuters, Καθημερινή