Σχεδόν ο ένας στους τρεις μικρομεσαίους επιχειρηματίες που επωφελήθηκαν από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής εξόφλησε την οφειλή του εφάπαξ, όπως δείχνουν τα στοιχεία των εσόδων Ιουλίου του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούλιο εξοφλήθηκαν 880 εκατ. ευρώ εφάπαξ σε σύνολο οφειλών 3 δισ. ευρώ. Ετσι, οι οφειλέτες εξασφάλισαν την έκπτωση του 15%.

Σχεδόν ο ένας στους τρεις µικροµεσαίους επιχειρηµατίες που επωφελήθηκαν από το µέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής εξόφλησε την οφειλή του εφάπαξ, όπως δείχνουν τα στοιχεία των εσόδων Ιουλίου του υπουργείου Οικονοµικών.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε πληροφορίες, τον Ιούλιο εξοφλήθηκαν 880 εκατ. ευρώ εφάπαξ σε σύνολο οφειλών 3 δισ. ευρώ. Ετσι, οι οφειλέτες εξασφάλισαν την έκπτωση του 15%. Το φαινόµενο αυτό, που ήταν απρόσµενο για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονοµικών, δείχνει, σύµφωνα µε πηγές του οικονοµικού επιτελείου, ότι οι συνεπείς µικροµεσαίοι επιχειρηµατίες είχαν σε µεγάλο βαθµό την οικονοµική ευχέρεια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και το έκαναν. Η προθεσµία έληξε στις 29 Ιουλίου, αλλά δόθηκε παράταση έως το τέλος Αυγούστου για όσους άργησαν τα εκκαθαριστικά. Σηµειώνεται ότι από τα 8,7 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής, επιστρέφονται µόνο τα 3 δισ. ευρώ.

Η σπουδή αυτή στην εξόφληση της επιστρεπτέας είναι ένα από τα στοιχεία που ενίσχυσαν τα έσοδα Ιουλίου, τα οποία υπερέβησαν τον στόχο. Τα σχετικά στοιχεία θα ανακοινωθούν την ερχόµενη εβδοµάδα, αλλά ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε χθες στο Open ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκύπτει επιπλέον δηµοσιονοµικός χώρος. Προφανώς, τα έσοδα από τον τουρισµό πρωταγωνιστούν εδώ.

Εν τω µεταξύ, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε εκ των υστέρων και τους τελευταίους δύο γύρους της επιστρεπτέας, ύψους 1,55 δισ. ευρώ, οι οποίοι ανέβασαν, όπως ανέφερε, το συνολικό ύψος του µέτρου στα 8,75 δισ. ευρώ. Επίσης, ενέκρινε την παράταση της περιόδου χάριτος και του αριθµού των δόσεων και τη δυνατότητα έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Η Επιτροπή εξέτασε το µέτρο, καθότι συνιστά κρατική ενίσχυση.

Ειρήνη Χρυσολωρά, Καθημερινή