Λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση της Federal Reserve να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η ΕΚΤ ακολούθησε για μια ακόμη φορά την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ με μια ισόποση αύξηση των επιτοκίων του ευρώ. Προχώρησε στην ένατη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κλείνοντας ένα πλήρες έτος από πέρυσι τον Ιούλιο οπότε εγκαινίασε αυτήν τη στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται, έτσι, στο 3,75%, στο ίδιο υψηλό επίπεδο στο οποίο είχε φτάσει το 2001, όταν προσπαθούσε να ενισχύσει την ισοτιμία του τότε νεοπαγούς νομίσματος. Δεδομένου, πάντως, ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει τη χθεσινή κίνηση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο και στο τι θα κάνει τότε.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρουσιάζει αποκλιμάκωση και βρίσκεται στο 5,5% όταν το περασμένο έτος είχε κορυφωθεί στο 10,6%. Παραμένει, πάντως, και πάλι σχεδόν τριπλάσιος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ που επανέλαβε χθες πως προβλέπει ότι ο δείκτης των τιμών καταναλωτή θα παραμείνει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό. Η τράπεζα φάνηκε, πάντως, σαφώς πιο αισιόδοξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποκλιμακωθούν αλλά άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων. Οπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της Fed, στην αγορά επικρατεί η εντύπωση πως η χθεσινή αύξηση ήταν η τελευταία του συγκεκριμένου γύρου αυξήσεων που θα τερματισθεί σύντομα. Αντικρούοντας, πάντως, τις προσδοκίες αυτές η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η ΕΚΤ «κινείται με ανοικτό μυαλό» και απέφυγε να δώσει περαιτέρω κατεύθυνση, σημειώνοντας πως «υπάρχει πιθανότητα νέας αύξησης, υπάρχει και πιθανότητα διακοπής». Αρκέστηκε να προσθέσει πως «η ανάγνωση που θα κάνουμε στα δεδομένα θα καθορίσει πώς θα κινηθούμε και πόσο έδαφος πρέπει να καλύψουμε».
Σχολιάζοντας σχετικά ο Κάρστεν Μπρζέσκι, στέλεχος της ING Germany, χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ΕΚΤ αφήνει διάπλατα ανοικτή την πόρτα για μια νέα αύξηση των επιτοκίων και δεν υιοθετεί πιο επιφυλακτικό τόνο». Η πεποίθηση της αγοράς πως επίκειται το τέλος αυτού του γύρου αυξήσεων αντανακλά τον κίνδυνο της ύφεσης από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του κόστους δανεισμού. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ευρωζώνη πρόκειται να σημειώσει ανάπτυξη 0,9% φέτος, αλλά πολλοί κίνδυνοι καιροφυλακτούν καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της, η Γερμανία, οδεύει προς την ύφεση. Η είδηση προκάλεσε υποχώρηση του ευρώ κατά 0,5% στο 1,103 δολ. αλλά και άμεση αντίδραση στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του διετούς ομολόγου του γερμανικού δημοσίου υποχώρησε κατά 0,08 εκατοστιαίες μονάδες στο 3,19% και του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 0,05 εκατοστιαίες μονάδες στο 2,4%.
Εξάλλου, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, που επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωζώνης και οικονομολόγους χωρίς να τους κατονομάζει, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης θα επισπεύσουν τη διαδικασία μείωσης των τίτλων στα χαρτοφυλάκιά τους. Στόχος τους θα είναι να συνδράμουν στη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού αλλά και να αφήσουν περιθώρια για την αλλαγή τίτλων στην επόμενη κρίση. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Federal Reserve έχουν εδώ και καιρό εγκαινιάσει μια διαδικασία συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου τους. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας εξακολουθούν να διατηρούν πάνω από το 25% του δημόσιου χρέους, ενώ η Fed διατηρεί ακόμα το 1/5.
Blooberg, Financial Times, kathimerini