Την αποκλειστική παράδοση των παραγγελιών της Amazon στην Ελλάδα εξασφάλισαν τα ΕΛΤΑ μετά την υπογραφή συμφωνίας με τον αμερικανικό κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πρόκειται για το επονομαζόμενο last mile delivery, που αφορά το τμήμα της μεταφοράς μιας παραγγελίας από τα αεροδρόμια, τους σταθμούς οχημάτων ή τα λιμάνια στην πόρτα του πελάτη. 

Όπως σημειώνει η Καθημερινή «το πλάνο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, καθώς η συνεργασία τους με τον παγκόσμιο κολοσσό Amazon για την παράδοση δεμάτων στην Ελλάδα, με τη δυνατότητα πλήρους ιχνηλασιμότητας των παραγγελιών (ενημέρωση για την πορεία αποστολής της παραγγελίας μέσω κινητού ή υπολογιστή), αποτελεί εξέλιξη που δεν θα ήταν δυνατή μέχρι πριν από κάποιους μήνες». Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως καθοριστικό ρόλο στην επιλογή διαδραμάτισε και η πλήρης γεωγραφική κάλυψη που μόνο ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων μπορεί να προσφέρει στην Amazon και στους πελάτες της.

Μέχρι πρότινος η Amazon χρησιμοποιούσε για τις παραδόσεις αυτές άλλες εταιρείες ταχυμεταφορών, συχνά πολυεθνικές, που όμως δεν κάλυπταν όλη τη χώρα. Ωστόσο, η αλματώδης ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου που πυροδότησαν και στην Ελλάδα η πανδημία και τα lockdowns διεύρυνε το πελατολόγιο της Amazon σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και σε απομακρυσμένα σημεία, καθιστώντας μια τέτοια συνεργασία αναγκαία.

Η συμφωνία με τα ΕΛΤΑ είναι μία από τις πολλές κινήσεις της Amazon το τελευταίο ενάμισι έτος στην Ελλάδα, που δεν κρύβει τα σχέδιά της να αποτελέσει η χώρα μας έδρα του κόμβου των ψηφιακών υπηρεσιών της Amazon στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gt