Σε νέο πεδίο δραστηριότητας, και συγκεκριμένα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου μπαίνει η Public, που συνεχίζει να διευρύνει το οικοσύστημα υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρει στους πελάτες της με στόχο την επίτευξη καθαρής κερδοφορίας. Την ίδια στιγμή, οι μέτοχοι της εταιρείας την ενισχύουν με νέα κεφάλαια για 28η φορά από την ίδρυσή της, εισφέροντας 27,83 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν ζημιές και να προχωρήσει το πλάνο μετασχηματισμού.

Το Public Group θα παρέχει πλέον στους καταναλωτές και υπηρεσίες που σχετίζονται με την προώθηση, πώληση, αγορά, παραγωγή και εν γένει εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς, επίσης, και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικών με την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Παράλληλα θα προσφέρει λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ στοχεύει να αναπτύξει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να παρέχει υπηρεσίες φόρτισης.

Η είσοδος στον τομέα της ενέργειας αποτελεί το πρώτο βήμα του νέου σχεδιασμού του Public Group που είχε προαναγγείλει τον περασμένο μήνα ο Ρόμπυ Μπουρλάς, CEO του Public Group, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της συνεργασίας με τη Vodafone, αναφέροντας ότι «θα συνεργαστούμε και με άλλους κλάδους, τους καλύτερους στην αγορά».

Ωστόσο, η Public αν και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς, την τελευταία επταετία «βυθίζεται» σε ζημιές που έχουν ξεπεράσει σωρευτικά τα 100 εκατ. ευρώ. Μόνο το 2018 -και αυτό λόγω του αναβαλλόμενου φόρου- το Public Group έχει παρουσιάσει καθαρά κέρδη, ενώ το 2022, που είναι και οι τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, παρά τον τζίρο των 483,39 εκατ. ευρώ, ο όμιλος είχε καταγράψει ζημιές ύψους 43,45 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι οι μέτοχοι του Public Group να βάζουν συχνά πυκνά το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν την εταιρεία, πραγματοποιώντας μέχρι σήμερα 28 αυξήσεις κεφαλαίου. Τελευταία ήταν η κεφαλαιακή ένεση ύψους 27,83 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2024 και καλύφθηκε, κατά κύριο λόγο, με εισφορά σε είδος.

Ειδικότερα, η μητρική Olympia Group εισέφερε στην Public το 100% των εταιρειών Public Licensing and Management Services κα Public NEXT ΜΑΕ που αποτιμήθηκαν από τη Deloitte στα 13,6 εκατ. ευρώ και 3,58 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, καθώς και το 49,9% της iRepair ΑΕ που αποτιμήθηκε στα 8,13 εκατ. ευρώ.

Τα νέα πεδία δραστηριοτήτων της Public

Το Public Group αποφάσισε να διευρύνει τον σκοπό δραστηριοτήτων του με στόχο να προετοιμαστεί το έδαφος για νέες υπηρεσίες και συνέργειες. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, η αλλαγή του καταστατικού πραγματοποιήθηκε καθώς έπρεπε να ενσωματωθούν και οι νέες δραστηριότητες που προστέθηκαν από την ενσωμάτωση της MediaMarkt, ενώ σημειώνουν πως «θα υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις στο προσεχές μέλλον για νέες συνέργειες και υπηρεσίες».

Ο όμιλος που έχει ιδρύσει ο Πάνος Γερμανός έχει μπει σε μία περίοδο επαναπροσδιορισμού της εμπορικής συνταγής του, αναζητώντας την κερδοφορία με τις σωστές δόσεις φυσικών καταστημάτων και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Με τις αλλαγές του καταστατικού, στον σκοπό της εταιρείας προστέθηκαν πολλές δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας, όπως:

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή/και φυσικού αερίου από οποιασδήποτε μορφής έργων, η άσκηση της δραστηριότητας διανομής, προμήθειας, εμπορίας, και διάθεσης με οποιονδήποτε τρόπο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από και προς χώρες του εξωτερικού.

Η προώθηση και εμπορία προϊόντων και ειδών που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής και ενέργειας και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και μεθόδων που συνδέονται με ΑΠΕ, περιβαλλοντικής διαχείρισης, προϊόντα και είδη που ανήκουν στην κατηγορία «ενεργειακού αποδοτικού σπιτιού», ακόμα και η πώληση φωτοβολταϊκών. Επίσης η εν γένει εμπορία καυσόξυλων, καύσιμων υλών (υγρών και στερεών), απορρυπαντικών ειδών καθώς επίσης και η προώθηση της συναφούς υπηρεσίας όλων των ανωτέρω. H προώθηση υπηρεσιών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και προϊόντων αδειούχων εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κατασκευή, ανάπτυξη, διαχείριση, εκμετάλλευση και συντήρηση Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων  και η παροχή υπηρεσιών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Η προώθηση συνδέσεων φυσικού αερίου, και η παροχή κάθε είδος σχετικών η παρέπομενων υπηρεσιών

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το Public Group στοχεύει να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις πληρωμές, με τον σχεδιασμό να προβλέπει σημαντική αύξηση του αριθμού δόσεων, φτάνοντας ακόμα και τους 42 μήνες, ενώ εξετάζει και το leasing ηλεκτρονικών συσκευών.

Στέφανος Τσουλάκης, businessnews.gr