Με οκτώ καταστήματα επιστρέφουν στην Ελλάδα τα σήματα του Γαλλικού κολοσσού της Carrefour, μέσω της τελικής συνεργασίας που υπεγράφη στα τέλη Δεκεμβρίου στο Παρίσι, μεταξύ της γαλλικής πλευράς και των Νίκου. Θ. Βαρδινογιάννη, μετόχου της ΑVE και του επί χρόνια επικεφαλής της Carrefour (Eλλάδα ) Βασίλη Στασινούλια. Η συμφωνία αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως εντός του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θυγατρική της AVE ( Retail & More ) - η οποία από το περασμένο καλοκαίρι δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (και τρόφιμα) και απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα διανομής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Carrefour – πρόκειται να αναπτύξει το δίκτυο των πρώτων καταστημάτων στην Ελλάδα. Μέτοχοι της Retail & More είναι κατά 51% η ΑVE (Ν. Θ. Βαρδινογιάννης) και κατά 49% μια εταιρεία με εκπρόσωπο την κα Έλενα Νικολαϊδου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η νέα εταιρεία, που ως αλυσίδα θα φέρει νέο όνομα, αρχικά θα αναπτύξει τέσσερα μεγάλα καταστήματα και τέσσερα μικρότερα πόλης ενώ στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι συνεργασίες Franchise, αλλά και η συνένωση μικρότερων τοπικών σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα με βάση το πλάνο, ένα εκ των καταστημάτων πρόκειται να λειτουργήσει στη Λάρισα, και ήδη για τον σκοπό αυτό η νεοσυσταθείσα εταιρεία προσέλαβε Λαρισαίο, γνωστό για την εμπειρία του στο λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σύμβαση περιλαμβάνει όλες τις μπράντες της Γαλλικής εταιρείας, έτσι δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν καταστήματα βιολογικών προϊόντων, έως και η νέα μορφή καταστημάτων που λανσάρει η Carrefour ( δίχως ταμεία).

Η επανεμφάνιση της Carrefour στην Ελλάδα συμπίπτει με μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού στο λιανικό εμπόριο καθώς για το 2022 όλοι οι μεγάλοι παίκτες προετοιμάζουν επενδύσεις τόσο σε φυσικά καταστήματα, όσο και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Πότε είχε αποχωρήσει

H Γαλλική αλυσίδα Carrefour αποχώρησε το 2012 από την Ελλάδα, αφήνοντας αρχικά τα σήματα της στην Mαρινόπουλος. Για την απόφαση της Carrefour να επιστρέψει εμμέσως στην Ελλάδα, ιδιαίτερη βαρύτητα επέφεραν οι δεσμεύσεις που παρείχαν η οικογένεια Ν. Θ. Βαρδινογιάννη, αλλά και ο πρώην επικεφαλής της Γαλλικής εταιρείας στην Ελλάδα κ. Β. Στασινούλιας ο οποίος θήτευσε επί μια εικοσαετία και πλέον στο τιμόνι της γαλλικής εταιρείας στην χώρα.

Η Retail & More ιδρύθηκε το περασμένο καλοκαίρι, με αρχικό κεφάλαιο 250 χιλ. ευρώ. Ανήκει κατά 51% στην εταιρεία Τeleunicom, θυγατρική του ομίλου ΑVE. Διευθύνων σύμβουλος της είναι ο κ. Βας. Στασινούλιας ο οποίος την τριετία 2008-2011 ήταν επικεφαλής της ενώ προηγουμένως βρισκόταν σε υψηλόβαθμες θέσεις της Carrefour. Tα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με το ηλεκτρονικό εμπόριο και το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ του κ. Γ. Χήτου.

Οι δραστηριότητες του ομίλου της AVE - η οποία αναδιοργανώθηκε μετά την αύξηση κεφαλαίου του 2020- εστιάζονται στα προϊόντα τεχνολογίας ( υπολογιστές, ταμπλέτες, κινητή τηλεφωνία, υπηρεσίες γραφείου, υπηρεσίες μετά την παραγωγή ήχου κ.α ). Μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς εταιρείες ( (Samsung, Sony, Huawei, Microsoft, Activision ) και έξι διαφορετικών θυγατρικών διανέμονται προϊόντα τόσο στην λιανική, όσο και σε πωλήσεις χονδρικής πρός τους μεγάλους εκπροσώπους του λιανεμπορίου. Μια νέα δραστηριότητα είναι και η Διαχείριση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε συνεργασία με την Blink & We Energy. Στο πρώτο 9μηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 28 εκατ. ευρώ έναντι 36, ενώ τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ του 2020.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Δημήτρη Παφίλα bankingnews.gr)