Την τόνωση του ανταγωνισμού μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ προκάλεσε το Καλάθι του Νοικοκυριού, το οποίο χθες Τετάρτη εισήλθε στην τρίτη εβδομάδα λειτουργίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, 246 είδη σε όλα τα συμμορφούμενα με το μέτρο σούπερ μάρκετ βρίσκονται πλέον σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και άλλα 650 είδη έχουν παραμείνει σε σταθερή τιμή.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα εισήλθε στο μέτρο του Καλαθιού του Νοικοκυριού η efood (efood market) και από αυτή την εβδομάδα, το εφαρμόζει πλέον και η Wolt Market. Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι το Καλάθι του Νοικοκυριού έχει αρχίσει να λειτουργεί και ως «βιτρίνα» του οργανωμένου λιανεμπορίου ως προς τη στήριξή της στην κοινωνία.Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV Beyond, είπε ότι για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα όλα τα Καλάθια που κατάρτισε η κάθε αλυσίδα λιανεμπορίου είναι φθηνότερα σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε μέτρο ανακήρυξης και προβολής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ με το φθηνότερο Καλάθι. Για την ανακήρυξη του φθηνότερου Καλαθιού του Νοικοκυριού, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σχηματοποίησε ένα ασφαλέστερο δίχτυ σύγκρισης, σε δύο άξονες: Πρώτον, η τιμή της κάθε συσκευασίας θα συγκρίνεται λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο της (τιμή ανά γραμμάριο) και δεύτερον, εφαρμόζεται ενισχυμένος υπολογισμός για τα συμμετέχοντα προϊόντα του Καλαθιού του Νοικοκυριού που δεν αφορούν ιδιωτική ετικέτα. Πρόκειται για μια έμμεση πρόσκληση προς τη βιομηχανία για στήριξη του μέτρου στο σύνολό της. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «επικοινωνεί καθημερινά με Έλληνες βιομηχάνους» και προανήγγειλε συνάντηση με την πολυεθνική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στο μεταξύ, απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιβάλλει αλλαγή του ειδικού σήματος με εκκίνηση εφαρμογής από 1η Δεκεμβρίου 2022: Διακριτό καρτελάκι, σχήματος τετράγωνου ή ορθογώνιου, με διαστάσεις τουλάχιστον οκτώ εκατοστών περιμετρικά, περιλαμβάνει τύπωση κυκλικού σήματος, διαμέτρου οκτώ εκατοστών επίσης. Επιπρόσθετα, ορίζεται ότι στην είσοδο κάθε καταστήματος αναρτάται ευκρινής λίστα ή κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το Καλάθι του Νοικοκυριού της κάθε αλυσίδας, καθώς και οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Κωνσταντίνος Βορίλας Foodreporter