Με όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας κάθε χρόνο, ο φόβος για μια πυρκαγιά δίπλα στην πόρτα μας μεγαλώνει μέρα με την μέρα. Κάθε χρόνο, και συγκεκριμένα κάθε καλοκαίρι, θα υπάρχει μια πυρκαγιά σε τουλάχιστον ένα μέρος της Ελλάδας. Από αυτή την πυρκαγιά θα προκύψουν απώλειες τόσο σε περιουσίες όσο και σε ανθρώπινες ζωές.
Οποιαδήποτε και να είναι η αιτία των πυρκαγιών, πρέπει να ξέρουμε πως να προστατευτούμε σε κάθε περίπτωση. Ακόμα και αν πιστεύετε πως η περιοχή σας είναι αδύνατο να πληγεί από πυρκαγιά, ποτέ μην λέτε ποτέ καθώς τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν δει τα μάτια μας και έτσι όπως πάει το πράγμα πολλά θα δούμε ακόμα.
Αυτό το άρθρο δεν είναι εδώ για να μοιράσει απαισιοδοξία και φόβο. Είναι εδώ για να δώσει πληροφορίες, συμβουλές και τεχνικές τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτσι ώστε να προστατευτείτε από τέτοια περιστατικά.
Μακάρι ποτέ να μην συμβούν σε κανέναν από εμάς αλλά επειδή δεν είμαστε online casinos και δεν μπορούμε να παίξουμε με τις πιθανότητες, ας είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι. Άλλωστε δεν απειλούμαστε μόνο από μια γενική πυρκαγιά στην περιοχή μας… Μπορεί φωτιά να πιάσει και στο σπίτι.
Όλες αυτές οι περιπτώσεις θα καλυφθούν στο σημερινό άρθρο. Οι πηγές μας έρχονται κατευθείαν από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας. Χωρίς περαιτέρω λόγια, ας ξεκινήσουμε…
Προστασία από πυρκαγιές δασών
Η Ελλάδα είναι γεμάτη δασικές εκτάσεις και συνεπώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που επικρατούν ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες. Το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών που συμβαίνουν κάθε χρόνο, οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια. Με λίγα λόγια, εμείς είμαστε που προκαλούμε την πλειοψηφία των πυρκαγιών. Για αρχή, επομένως, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς έτσι ώστε να αποτρέψουμε τις πυρκαγιές:
● Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
● Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
● Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
● Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
Αν τώρα είστε κυνηγοί ή εκδρομείς υπάρχουν και κάποιοι έξτρα κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε. Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, θα πρέπει επίσης να:
● Μην κάνετε χρήση φωτιάς όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30o C. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα.
● Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
● Σεβασθείτε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
Στην περίπτωση που είστε οδηγός και οδηγείτε εντός δασικής περιοχής, θα πρέπει να προσέχετε τα παραπάνω:
● Ποτέ μην πετάτε αναμμένο το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
● Ποτέ μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
● Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
Προστασία από πυρκαγιά στο σπίτι
Μερικά από τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε για να μην υπάρξει πυρκαγιά στο σπίτι μας είναι:
● Δεν βάζουμε χαλιά και άλλα καλύμματα πάνω από ηλεκτροφορά καλώδια καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα καλώδια να φθαρούν και να ξεκινήσει φωτιά.
● Πριν βάλουμε κάποιο καρφί στον τοίχο, ελέγχουμε αν υπάρχει ηλεκτρικός αγωγός πίσω από τον τοίχο. Αν δεν υπάρχει μόνο και μόνο τότε βάζουμε το καρφί στον τοίχο.
● Πολλά από τα καθαριστικά υγρά που χρησιμοποιούμε για διάφορους σκοπούς όπως ρούχα και επιφάνειες είναι εύφλεκτα. Τέτοια υγρά ή ακόμα και οι υδρατμοί αυτών μπορούν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά οπότε απαιτείται μεγάλη προσοχή.
● Δεν βάζουμε καθρέφτες πάνω από τζάκια ή θερμάστρες καθώς μπορούν να προσελκύσουν άτομα πολύ κοντά στην φωτιά και να αρπάξουν φωτιά τα ρούχα τους.
● Όταν αφαιρούμε κάποια ηλεκτρική συσκευή από την πρίζα, δεν ακουμπάμε τα γυμνά άκρα καθώς το ρεύμα που διατηρείται εκει για μερικά λεπτά είναι ικανό να σκοτώσει. Δεν πρόκειται για συμβουλή αντί πυρκαγιάς αλλά είναι εξίσου σημαντικό.
● Υπενθυμίζουμε τακτικά στα παιδιά μας πως το να παίζουν με σπίρτα και αναπτήρες είναι πολύ επικίνδυνο και θα πρέπει πάντα να αποφεύγεται.
● Μπορεί κανένας νόμος να μην προβλέπει την κατοχή πυροσβεστήρα στο σπίτι, ωστόσο καλό θα ήταν να έχετε έναν καθώς δεν γνωρίζετε πότε θα φανεί χρήσιμος.
● Τέλος, σε οποιαδήποτε περίπτωση φωτιάς και πυρκαγιάς καλούμε το 199 και ενημερώνουμε το πιο κοντινό πυροσβεστικό σώμα για την κατάσταση.
Μιας και αναφέραμε την πυροσβεστική, ας δούμε πως θα πρέπει να δράσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ακολουθούν μερικές αναλυτικές οδηγίες από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας:
● Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
● Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
● Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
● Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112.
Συμπέρασμα
Αυτές ήταν οι πιο σημαντικές πληροφορίες που μπορέσαμε να βρούμε όσον αφορά την προστασία κατά των πυρκαγιών. Η Δράμα είναι μια περιοχή που έχει κίνδυνο πυρκαγιάς οπότε τώρα που διαβάσατε το συγκεκριμένο άρθρο έχετε τις γνώσεις και την ικανότητα να προστατευτείτε από τέτοιους κινδύνους. Ελπίζουμε οι πληροφορίες αυτές να σας φάνηκαν χρήσιμες.