Αυξάνονται και πληθύνονται οι πολυεθνικοί κολλοσοί της ενέργειας στη Θεσσαλία, το ίδιο και τα MW των φωτοβολταϊκών πάνελ σε βάρος της γόνιμης γης στον κάμπο.

«Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί στο να κάνουμε τα δύσκολα απλά. Και αυτό ισχύει για εμάς καθώς και για τους επιχειρηματικούς μας εταίρους». Αυτό είναι το «μότο» του Anders Marcus, Διευθύνοντος Συμβούλου της Obton, ενός ανερχόμενου δανέζικου ομίλου των ΑΠΕ.

Η συγκεκριμένη εταιρεία σύμφωνα με δημοσίευμα του newmoney.gr,εισήλθε και στην ελληνική αγορά και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο καθώς έχει εξασφαλίσει βεβαίωση παραγωγού για μεγάλο φωτοβολταικό project στα μέρη μας.

Ειδικότερα, μέσω της εταιρείας Central Greece Development 2 (CGD 2 Μ IKE) την οποία εξαγόρασε, έχει στα σκαριά φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 200,0075MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 200,0075MW στη θέση Καλόγηρος Στεφάνι των Δημοτικών Ενοτήτων Ελασσόνας και Τσαριτσάνης, του Δήμου Ελασσόνας Θεσσαλίας. Πρόσφατα εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και η τροποποίηση της βεβαίωσης παραγωγού, ως προς την επέκταση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού.

Η Central Greece Development 2 συστάθηκε τον Ιούλιο του 2020 από Έλληνες εταίρους, με έδρα στο Γαλάτσι Αττικής και με αρχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 50 εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας 100 ευρώ το καθένα.

Τον Ιούλιο του 2021 το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε στις 155.000 ευρώ και τον Φεβρουάριο του 2022 δυνάμει ενός ιδιωτικού συμφωνητικού αγοραπωλησίας του συνόλου (100%) των εταιρικών μεριδίων,- με ημερομηνία 11.02.2022-, η CGD IKE μεταβίβασε το σύνολο (100%) των εταιρικών μεριδίων της εταιρείας, ήτοι χίλια πεντακόσια πενήντα (1.550) εταιρικά μερίδια, στην P/S Obton Solenergi Sona που εδρεύει στο Aarhus της Δανίας.

Η Obton, με διαδρομή 12 ετών στην αγορά των ΑΠΕ, διαθέτει χαρτοφυλάκιο με φωτοβολταικά πάρκα σε λειτουργία ισχύος 1685 MW σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και, όπως αναφέρεται, έχει υπό διαχείριση assets 3,5 δισ ευρώ. Σύμφωνα με το «βιογραφικό» της έχει ολοκληρώσει συμφωνίες για περισσότερα από 1400 έργα αποκτώντας μεγάλη εμπειρία πάνω στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Συνάπτει συμβάσεις με τοπικούς έμπειρους εργολάβους και προμηθευτές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνεργάζεται με εταιρείες που χρειάζονται κεφάλαια κίνησης βάζοντας αυτή τη χρηματοδότηση ως επενδυτής και αναλαμβάνοντας την κυριότητα του έργου.

Η «σχέση» με την Greencells Group

Παρόμοια διαδρομή ακολούθησε και η «δίδυμη» Central Greece Development 1 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ («CGD 1 M IKE»), η οποία συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από τα ίδια πρόσωπα, με έδρα το Γαλάτσι και με αρχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ. Τον Ιούλιο του 2021 αποφασίστηκε η αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου κατά 320.000 ευρώ, ενώ μετά από απόφαση της Γ.Σ της 14ης Φεβρουαρίου 2022, αποφασίστηκε νέα αύξηση κατά 135.000 ευρώ.

Στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε στις 2 Μαρτίου 2022 αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού, δια του οποίου ξεκαθαρίζεται ότι το κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 456.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 4.560 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ έκαστο και το οποίο έχει καλυφθεί από την εταιρεία Greencells Energy NL B.V., που εδρεύει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και ανήκει στη γερμανική Greencells Group (Greencells GmbH).

Επίσης, ορίστηκε νέος διαχειριστής ο Αναστάσιος Σταματέλλος, General Manager Greencells Greece, ο οποίος διαθέτει πλούσια προϋπηρεσία στην αγορά φωτοβολταικών και θητεία στις Enerdia, Recom Corporation, Conergy AG και Epuron.

Έτσι, η Greencells Group είναι αυτή που ανέλαβε τη βεβαίωση παραγωγού για ένα ακόμη mega φωτοβολταικό project ισχύος 302,225 MW που αναμένεται να αναπτυχθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Η βεβαίωση παραγωγού εκδόθηκε από τη ΡΑΕ το 2021 για λογαριασμό της εταιρείας Central Greece Development 1 και αφορούσε φωτοβολταικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 274,89 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 274,89 MW στη θέση Μεγάλο Μοναστήρι (Τσούμα-Τρίστρατο-Πουρνάρι) των Δημοτικών Ενοτήτων Αρμενίου, Κιλελέρ και Φερών, των Δήμων Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στις 11 Ιουλίου 2022 η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για την τροποποίηση της βεβαίωσης παραγωγού ως προς την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής του φωτοβολταϊκού σταθμού από 274,89 MW σε 302,225 MW αντίστοιχα. Αίτηση που έγινε αποδεκτή από τη ΡΑΕ στις 4 Αυγούστου 2022.

Η Greencells Group διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 2,4 GWp, με περισσότερα από 152 ηλιακά πάρκα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Sweihan Solar Park, ισχύος 250 MWp στο Άμπου Ντάμπι.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Σταύρο Γριμμάνη newmoney.gr)

* φωτό αρχείου