Στην τελική ευθεία μπαίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οριστικοποίηση των παραμέτρων του προγράμματος επιδότησης 250.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το ΥΠΕΝ προγραμματίζει την «ενεργοποίηση» του προγράμματος τον Ιανουάριο, με την έναρξη υποβολής αιτήσεων.

Σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες αναμένεται να γίνει η προδημοσίευση του Οδηγού, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν μία πρώτη εικόνα για τους όρους ένταξης και, με αυτό τον τρόπο, να έχουν το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστούν. Στη συνέχεια, θα γίνει επίσης προκήρυξη του προγράμματος, με Υπουργική Απόφαση που θα περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες διεξαγωγής του και η οποία μεταξύ άλλων θα καθορίζει την έναρξη κατάθεσης των αιτημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο χρηματοδότησης των 250.000 φωτοβολταϊκών είχε αναγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Με αυτό τον τρόπο, οι δικαιούχοι «θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυξημένη επιδότηση με συνδυασμό με μπαταρίες

Όπως είχε γράψει το Insider.gr λίγα 24ωρα μετά την αναγγελία του πρωθυπουργού, με το πρόγραμμα θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις, με τη χρηματοδότηση των δικαιούχων να φτάνει έως έως 60%. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το ανώτερο αυτό ποσοστό θα αφορά τα φωτοβολταϊκά που θα συνδυαστούν με μπαταρίες. Αντίθετα, για τα «απλά» φωτοβολταϊκά η χρηματοδότηση θα ξεκινά από τα επίπεδα του 30%.

Όλα τα συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Επομένως, όσες «πράσινες» κιλοβατώρες δεν καταναλώνονται από τον ιδιοκτήτη του συστήματος την ώρα που παράγονται, θα διοχετεύονται στο δίκτυο. Έτσι, θα μπορούν να συμψηφισθούν με τη ζήτηση σε ρεύμα του καταναλωτή, όταν το φωτοβολταϊκό δεν παράγει ηλεκτρισμό (όπως το βράδυ).

Ο λόγος της αυξημένης επιδότησης στον συνδυασμό με μπαταρίες είναι ότι, λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που επικρατούν με την ενεργειακή κρίση, έτσι κι αλλιώς ένα «απλό» φωτοβολταϊκό αποτελεί συμφέρουσα επένδυση, η οποία στην τρέχουσα συγκυρία μπορεί να συμψηφισθεί στα 7-9 χρόνια.

Κώστας Δεληγιάννης