Μου έλεγε ο μακαρίτης πλέον πατέρας μου ότι στις μεγάλες εθνικές συμφορές - από τον διχασμό ως τον εμφύλιο - το ανάθεμα έπεσε και στις δυο πλευρές.
Μου έλεγε επίσης, για την φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση που έζησε η δική του γενιά. Για την Ελλάδα που η παιδική θνησιμότητα ήταν κάτι συνηθισμένο και φυσιολογικό να συμβαίνει καθημερινά. Για την Ελλάδα της παιδικής εργασίας αφού κάθε χέρι βοήθειας ήταν αναγκαίο στην οικογένεια αλλά κι ο τρόπος να «μάθει κάποιος την τέχνη». Αυτό συνιστούσε την παιδεία της εποχής.
Και συνέχιζε ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης, η δική του γενιά, στη δεκαετία του ’50 και του ’60, γέμισε τον κόσμο μετανάστες σε πλήθος που δεν συγκρίνεται με την τωρινή φυγή από τη χώρα νέων που μεταναστεύουν από μια Ελλάδα που καθημερινά μας πληγώνει όλους, όλο και περισσότερο.
Ήταν η Ελλάδα που μεγαλούργησε επί δραχμής !!! κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη
Ο Νίκος Ξυδάκης, διαβάζω γεννήθηκε το 1958. Ηλικιακά δεν έχουμε μεγάλη διαφορά. Ίσως να μην άκουσε από τον πατέρα του, όσα διηγούνταν ο δικός μου, που πάντα κατέληγε με την αποστροφή ότι "εσείς τώρα τα έχετε όλα"...
Και όντως όσο θυμάμαι δεν μας έλειψε και κάτι σημαντικό. Και εμείς στην Ελλάδα της δραχμής ζούσαμε.
Μιας δραχμής όμως «επιδοτούμενης» από τα πακέτα Ντελόρ, τα ΜΟΠ, τα επιχορηγούμενα από την ΕΟΚ έργα, από τα ΕΣΠΑ και απίστευτα χρήματα πάνω από 1 τρις. Ευρώ που κατασπαταλήθηκαν χωρίς να πιάσουν τόπο σε μια χώρα που ο κάθε Ξυδάκης, σχεδίαζε και σχεδιάζει, στο πόδι το μέλλον της.
Αν αυτή την ψευδαίσθηση θυμάται και νοσταλγεί ο υπουργός και νομίζει ότι σ’ αυτή θα επιστρέψει, ίσως ήταν κατανοητή η νοσταλγία του.
Αν εξαιρέσει κανείς την κρισιμότητα της συγκυρίας και την θεσμική του θέση θα μπορούσε να αντιπαραθέσει πολλά προκειμένου να επαναφέρει τον υπουργό στην πραγματικότητα.
Και η πραγματικότητα πίσω από την ψευδαίσθηση (αν τα όσα είπε δεν είναι εξαγγελία προθέσεων και προετοιμασία της «κοινής γνώμης») είναι μια χώρα οικονομικά εξαθλιωμένη εκτός Ευρώπης και μια χώρα σε πολιτική και θεσμική αποσύνθεση.
Είναι η Ελλάδα της δραχμής που έζησε τη μισή του σχεδόν ζωή και μου διηγούνταν ο πατέρας μου.
Όχι με νοσταλγία αλλά με την ευχή να μην την ζήσουν τα παιδιά του...
* Ο Κωνσταντίνος Τσουρβάκας είναι επιχειρηματίας και ζει στα Τρίκαλα