Την Τετάρτη 2 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η απόφαση για την υπόθεση της Τρικαλινής γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος, με τη νοθευμένη φέτα στη Γερμανία,  βάζοντας τέλος στην ανησυχία των εμπλεκόμενων φορέων που αναμένουν το πόρισμα εδώ και δύο μήνες.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, "δεν αλλάζει το νομικό πλαίσιο των ποινών", ωστόσο η Υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή, ανέλαβε πρωτοβουλία να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία επιβάλλει τις ποινές για τις παραβάσεις, όπως τη νοθεία στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ).

Συγκεκριμένα, μας αναφέρουν ότι η Υφυπουργός προέβη στην εν λόγω κίνηση, προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο παρατυπίας και γενικότερα να σταλεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι, "τελειώνουν τα φαινόμενα ατιμωρησίας". Η πρωτοβουλία της κυρίας Αραμπατζή είναι προς δύο κατευθύνσεις:

Πρώτον, ζήτησε να ξεκαθαρίσει το "στοκ" των παλαιών υποθέσεων, ζητώντας από την Πρόεδρο της Επιτροπής να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, απηύθυνε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να αποσαφηνισθούν ζητήματα που άπτονται της εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων και συγκεκριμένα:

• Αν προβλέπεται παραγραφή υποθέσεων • Αν μπορεί να προηγηθεί η εξέταση από την Επιτροπή των σοβαρότερων υποθέσεων • Αν μπορεί να υπάρξει ομαδοποίηση των υποθέσεων, με βάση το είδος της παράβασης (όπως μη ένταξη στο μητρώο, παρατυπίες στην επισήμανση, παραβάσεις στην παραγωγική διαδικασία), προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός εξέτασής τους. Δεύτερον, να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Επιτροπή, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου μεταξύ της διαπίστωσης της παράβασης και της επιβολής κυρώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει την αναμόρφωση της σύνθεσης της Επιτροπής, με πληροφορίες να αναφέρουν συμμετοχή ακαδημαϊκού ή δικαστικού λειτουργού, και τον προσδιορισμό ρητού χρονοδιαγράμματος, εντός του οποίου θα έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις.

Στέλλα Αυγουστάκη FnB Daily