Σε «αναταραχή» βρίσκεται η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία του Βόλου, ΕΒΟΛ, αντιμέτωπη με τρία βασικά προβλήματα, την κάμψη των πωλήσεων, την διαμάχη και την παύση της συνεργασίας της με την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl, αλλά και το πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ που της επιβλήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. 

Ειδικότερα η ΕΒΟΛ προχώρησε προσφάτως σε διακοπή της συνεργασίας της με τα Lidl αφού όπως υποστηρίζει, η γερμανική αλυσίδα αρνείται να τοποθετήσει περισσότερους κωδικούς προϊόντων της στα καταστήματά της, πέραν των οκτώ που ήδη διαθέτει. Όπως ισχυρίζονται κύκλοι της συνεταιριστικής επιχείρησης, «δεν θέλουμε να τα προωθήσει, αλλά να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να τα επιλέξουν» και προσθέτουν πως και στο παρελθόν άλλοι Έλληνες παραγωγοί που συνεργάζονταν με τη Lidl Hellas είχαν ανάλογα προβλήματα και κάποιοι διέκοψαν ενώ άλλοι βρήκαν λύση την τελευταία στιγμή.

Aπό την πλευρά της γερμανικής θυγατρικής, πάντως, υποστηρίζουν πως η EBOΛ ήταν εκείνη που μονομερώς και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ τους, σταμάτησε να δίνει τα προϊόντα της στα σούπερ μάρκετ, ενώ διευκρινίζεται ότι βάσει της πολιτικής που ακολουθεί η εταιρία, γίνεται προεπιλογή των προϊόντων, επώνυμων και ιδιωτικής ετικέτας, που τοποθετούνται στα ράφια της και είναι συγκεκριμένος αριθμός.

H EBOΛ επιμένει παρόλα αυτά πως δεν είναι δυνατόν όταν σε άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ υπάρχουν 40 κωδικοί της, στα ράφια στη Lidl να διατίθενται μόλις οκτώ. 

Από την άλλη πλευρά το 2016 η ΕΒΟΛ εμφανίζει κάμψη των πωλήσεων και μειωμένη κερδοφορία. Ειδικότερα τα έσοδα περιορίστηκαν σε 15,24 εκατ. ευρώ, έναντι 15,50 εκατ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας κάμψη της τάξεως του 1,7%, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,21 εκατ. ευρώ από 1,62 εκατ. ευρώ το 2015. 

Τέλος η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας απέρριψε ως αβάσιμη, την προσφυγή που είχε κάνει η ΕΒΟΛ κατά της απόφασης του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο είχε επιβληθεί για παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς διαπιστώθηκε ότι η ΕΒΟΛ διοχέτευε υγρά απόβλητα στο  δίκτυο ομβρίων της Α΄ ΒΙΠΕ, προκαλώντας υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ η γαλακτοβιομηχανία λειτουργεί χωρίς απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων σε ισχύ.

insider.gr