Παρά τις έντονες αντιδράσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά (CETA), εξέλιξη αρνητική για τα συμφέροντα των θεσσαλικών και των ελληνικών γενικότερα επιχειρήσεων γάλακτος.
Μετά τη συμφωνία, οι καναδικές εταιρείες μπορούν να παράγουν και να κυκλοφορούν στην αγορά της χώρας τους καναδική φέτα.
Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, δήλωσε στη Deutsche Welle πως η «συμφωνία προστατεύει 140 γεωγραφικές ενδείξεις από όλη την Ευρώπη με μία μόνο μικρή “παραχώρηση” στους Καναδούς». «Συγκεκριμένα προϊόντα όπως είναι η φέτα, η γκοργκοντζόλα και άλλα προϊόντα από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές της ονομασίας προέλευσης που έχουμε στην Ευρώπη. Άρα δεν μπορούν να έρθουν εδώ. Το μόνο που έγινε αποδεκτό είναι ότι όσες εταιρίες υπήρχαν μέχρι το 2013 θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη, αλλά κι αυτές μόνο για την εσωτερική κατανάλωση μέσα στον Καναδά», δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
Αυτό σημαίνει πως μία καναδική εταιρία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει «φέτα», μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, αλλά όχι και να το εξάγει στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα, θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά.
Με άλλα λόγια: μία καναδική εταιρία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει «φέτα», μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, αλλά όχι και να το εξάγει στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή πάντως, η ελληνική εταιρία που παράγει γνήσια φέτα θα μπορεί να την εξάγει στον Καναδά. Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως εκλείπουν οι δασμοί για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων σε μία προηγμένη αγορά 30 εκατομμυρίων καταναλωτών.
Αντιδράσεις και πολιτική συζήτηση
«Αυτή η συμφωνία δεν κατοχυρώνει πλήρως τη φέτα, διότι δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν προϊόντα “τύπου φέτα”», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, προσθέτοντας ότι «προβλέπονται κάποιες μεταβατικές διατάξεις, μετά από κάποιο καιρό μπορεί να ξανασυζητηθεί το θέμα».
Ο Γιώργος Κύρτσος που ήταν στο πάνελ της ίδιας πρωινής εκπομπής, υπερασπίστηκε τη συμφωνία αναφέροντας: «Δεν είναι μόνο θέμα φέτας αλλά αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μία στρατηγική ανοικτών οριζόντων στο εμπόριο, αλλιώς πάμε σε μια λογική Τράμπ». Ενώ για το θέμα της φέτας εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα» και δεν θεωρεί τους Καναδούς παραγωγούς ως «εξαγωγική απειλή», αντίθετα όπως είπε δίνεται η ευκαιρία για τους έλληνες παραγωγούς να πολλαπλασιάσουν τις εξαγωγές τους.
Στη βάση της λογικής ότι όλα θα ρυθμιστούν από τον ελεύθερο ανταγωνισμό και το ποιοτικότερο προϊόν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα τάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Αντιγόνη Λυμπεράκη. Επιφυλάξεις, τέλος, για το θέμα της φέτας εξέφρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης στον ΑΝΤ1. «Η συμφωνία αυτή θα έρθει προς κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο” υποστήριξε ενώ όπως είπε το θέμα της φέτας από τον Καναδά “χρειάζεται συζήτηση και στο εσωτερικό της Ν.Δ».
Σημειώνεται ότι η συμφωνία διεθνούς εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας Ε.Ε. – Καναδά, CETA, έλαβε με περισσότερες από 400 ψήφους την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προχθεσινή ψηφοφορία.
Από την ελληνική πλευρά, θετικά ψήφισαν όλοι οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης), του Ποταμιού (Γεώργιος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος) και η Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης απουσίαζε.
Αρνητικά ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Στέλιος Κούλογλου), ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ (Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος) οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς, καθώς και οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Πηγή: news247.gr (Χρήστος Δεμέτης)