Στην εξαγορά της τυροκομικής μονάδας του Γερμανού επιχειρηματία Βέμπερ, η οποία εδρεύει στο Βελεστίνο της Μαγνησίας, προχώρησε προ μηνών, χωρίς τυμπανοκρουσίες, ο Γαλλικός γαλακτοκομικός κολοσσός Lactalis .

Η εν λόγω θεσσαλική επιχείρηση, με την ονομασία SHM HELLAS ΠΗΛΙΟΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΑΒΕΕ, δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή και εμπορία φέτας και άλλων τυριών με έναν ετήσιο τζίρο περίπου στα 15 εκ. ευρώ. 

Μετά την εξαγορά από την Lactalis η μονάδα του Βελεστίνου ελέγχεται πλέον διοικητικά από το ευρωπαϊκό τμήμα της μητρικής επιχείρησης και δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική θυγατρική, η οποία παραμένει εστιασμένη στην εμπορική διάθεση των προϊόντων του ομίλου. 

Η Lactalis ανήκει στην οικογένεια Besnier και εδρεύει στο Laval της Γαλλίας. Είναι η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στον κόσμο, διαθέτοντας σχεδόν 240 εργοστάσια σε πάνω από 40 χώρες του κόσμου και απασχολεί 75.000 εργαζόμενους ενώ οι πωλήσεις της υπερβαίνουν τα 16 δισ. ευρώ. 

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της Lactalis Ελλάς, η οποία αναπτύσσεται με διψήφιους ρυθμός χάρη στην ισχυρή παρουσία της στον τομέα του Horeca, με τις πολύ γνωστές μάρκες President,  Galbani, Lactel και Societe ενώ οι πωλήσεις ανέρχονται σε περίπου 20 εκ. Ευρώ.

Για την ιστορία της εξαγορασθείσας μονάδας του Βελεστίνου, να σημειώσουμε ότι οι σχέσεις του ιδρυτή Γερμανού επιχειρηματία Βέμπερ με τον κλάδο της Ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας υπήρξαν πολύ στενές κατά παρελθόν, καθώς ο ίδιος για δεκαετίες ήταν ο αντιπρόσωπος των προϊόντων της ΦΑΓΕ και άλλων Ελληνικών εταιρειών στην Γερμανία. Αργότερα αποφάσισε να εισέλθει και στην παραγωγή ιδρύοντας την συγκεκριμένη μονάδα στην Μαγνησία.

Ο ίδιος έχει φύγει από την ζωή και την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας συνεχίζει ο γιος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr η ίδια επιχείρηση επρόκειτο πριν λίγα χρόνια να εξαγοραστεί από την Τρικαλινή La Farm του Βαγγέλη Πλεξίδα, αλλά το deal τελικά δεν ολοκληρώθηκε.

Z.H.