Έντονη ανησυχία για τα προβλήματα ρευστότητας που τους τελευταίους μήνες ταλανίζουν την επιχείρηση στην οποία εργάζονται και έχουν ως αποτέλεσμα οι ίδιοι να μένουν απλήρωτοι, έχει κυριεύσει τους εργαζόμενους της θεσσαλικής συνεταιριστικής επιχείρησης ΘΕΣγάλα η οποία εδρεύει στη Λάρισα.

Ο τελευταίος μισθός που έλαβαν ήταν εκείνος του περασμένου Μαΐου και ήδη αρκετοί αντιμετωπίζουν τα πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία γίνονται ακόμη εντονότερα για όσους έχουν οικογένεια.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στους παραγωγούς αρκετοί εκ των οποίων ήδη σταμάτησαν να δίνουν το γάλα τους στον συνεταιρισμό και στράφηκαν στις ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες.

Από την πλευρά της η επιχείρηση ΘΕΣγάλα έχει να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα της αγοράς αλλά και τα δικά της, καθώς δεν γνωρίζει αν τελικά θα ευοδωθούν τα μεγαλεπήβολα πλην όμως κοστοβόρα ανοίγματα που έκανε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Τα πολλά σημεία όπου στήθηκαν αυτόματοι πωλητές γάλακτος (ΑΤΜ), οι οποίοι σταδιακά θα μετατραπούν σε μικρά μπακάλικα συνεταιριστικών προϊόντων, δεν φαίνεται να εκπληρώνουν τους πόθους της διοίκησης για πληθώρα ενδιαφερομένων οι οποίοι θα σπεύσουν να τα αποκτήσουν μέσω δικαιόχρησης (franchise) και μάλιστα στην τιμή των 120.000 ευρώ για την Αθήνα, και των 95.000 ευρώ για την Θεσσαλονίκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι προ μηνών ανακοινώσεις της επιχείρησης για την πορεία του franchise έκαναν λόγο για εκατοντάδες ενδιαφερόμενους που είχαν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους με σχετικές αιτήσεις, στην ιστοσελίδα του ΘΕΣγάλα αναφέρονται σήμερα μόλις 7 σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- από τα συνολικά 56 - τα οποία λειτουργούν με τη μέθοδο της δικαιόχρησης. 

Σε ότι αφορά τέλος τα επίσημα οικονομικά στοιχεία του συνεταιρισμού το μόνο που υπάρχει είναι μεμονωμένες δηλώσεις και διαρροές. Ο ισολογισμός του 2016 δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα…

Κώστας Τόλης