Σημαντικά κεφάλαια και σκληρή δουλειά θα χρειαστούν για να αναβιώσει η ιστορική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, τα περιουσιακά στοιχεία της οποίας πέρασαν από τις 31 Μαρτίου 2022 στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδερφών Σαράντη με ένα τίμημα 7,7 εκ ευρώ.

Ο πρόεδρος του ομίλου Τάκης Σαράντης ήταν σαφής μιλώντας στο newmoney.gr για το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης: "Για να γίνει ξανά λειτουργικό θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ καθώς και αρκετά χρόνια. Σκεφτείτε πως μόνο οι παραγγελίες για εξοπλισμό σήμερα, με τη στενότητα που έχει η αγορά, έχουν φθάσει να εκτελούνται μετά από δύο χρόνια".

Όπως αναφέρει, η κατάσταση του παλιού εργοστασίου είναι τέτοια που θα χρειαστούν μεγάλες παρεμβάσεις και στο κομμάτι των υποδομών. "Απ’ τα κτίρια θα πρέπει να μείνουν μόνο οι φέροντες οργανισμοί, δηλαδή οι κολώνες και οι πλάκες και ουσιαστικά να ξαναχτιστεί. Απ’ τον δε εξοπλισμό ίσως διασωθούν κάποιες μονάδες που είναι διαχρονικής αξίας. Όλα τα υπόλοιπα είναι για ξήλωμα και σκραπ. Δεν δουλεύουν", λέει ο κ. Σαράντης.

Όπως υπολογίζει "θα χρειαστούν καμιά 30αρια εκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορεί να τροφοδοτήσει με γάλα κάποιες γραμμές παραγωγής που και αυτές με τη σειρά τους θα θέλουν επενδύσεις από 10 – 20 εκατ. ευρώ για να στηθούν".

Σε ότι αφορά την παραγωγική διαδικασία ο θεσσαλικός όμιλος διαθέτει την τεχνολογία και το know how για να υποστηρίξει άμεσα τον σχεδιασμό των νέων προϊόντων ΑΓΝΟ.

"Σε πρώτη φάση θα επαναφέρουμε κάποια προϊόντα με τα σήματα της ΑΓΝΟ και από εκεί και πέρα ανάλογα με την υποδοχή που θα έχουν απ’ το καταναλωτικό κοινό, κυρίως της βόρειας Ελλάδας, θα κριθούν και τα επόμενα βήματα μας", λέει ο κ. Σαράντης. "Αυτό δηλαδή είναι και το κυρίαρχο σενάριο, αν και δεν σας κρύβω ότι έχουμε πολλές σκέψεις που θα ωριμάσουν το επόμενο διάστημα", συμπληρώνει.

Η πορεία των αδερφών Σαράντη αποδυκνείει ότι δεν κάνουν μισές δουλειές. Η εξαγορά και η εξυγίανση στο παρελθόν δυο άλλων συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, όπως είναι ο ΟΛΥΜΠΟΣ και η ΡΟΔΟΠΗ, απέδωσε στην αγορά δυο αξιοζήλευτες επιχειρήσεις τα προϊόντα των οποίων εξάγονται σε περισσότερες από πενήντα χώρες στον κόσμο.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr