Τη βάση για τη δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ουσιαστικά γύρω από την Ελλάδα, βάζει ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, για τον οποίο η συμφωνία βρίσκεται προς κύρωση στη Βουλή. Επίσης προς κύρωση βρίσκεται και το καταστατικό ίδρυσης του East Med Gas Forum, στον οποίο μετέχουν ως ιδρυτικά μέλη η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ιορδανία, το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.
Την ίδια στιγμή διευρύνεται ο κύκλος των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διερευνούν τις δυνατότητες ενεργειακών συμφωνιών καθώς στις 28 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί πολυμερής τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των Υπουργών Ενέργειας αρκετών χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία και Ουγγαρία). Στόχος είναι να εξεταστούν δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών στον τομέα της ενέργειας διερευνώντας τα οφέλη από τη δημιουργία μιας ισχυρής περιφερειακής αγοράς.
Κεντρικό ρόλο στη δημιουργία της αγοράς αυτής παίζουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και οι αγωγοί, που πολλαπλασιάζουν τις πηγές εφοδιασμού και αλλάζουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
O IGB καθιστά τη Βόρειο Ελλάδα ενεργειακό κέντρο
Χθες εξάλλου, ο θεσσαλός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την κύρωση της ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας για τον IGB, τόνισε ότι ο IGB είναι ένα έργο ορόσημο για τη διεθνή ενεργειακή πολιτική της χώρας και μαζί με το East Med Gas Forum αποδεικνύουν τη δυναμική της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο αγωγός IGB που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, καθώς καθυστέρησε η κατασκευή του λόγω της πανδημίας, είναι ένας αγωγός διπλής ροής που θα εγκαινιάσει την υλοποίηση των κάθετων αγωγών, τροφοδοτώντας από τη Βόρειο Ελλάδα τις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, με αέριο από εναλλακτικές οδεύσεις, καθιστώντας τη Βόρειο Ελλάδα ενεργειακό κέντρο.
Ο IGB τόνισε, ο υπουργός Ενέργειας, μεγιστοποιεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης καθώς πολλαπλασιάζει τις πηγές ενέργειας, όχι μόνο λόγω του TAP αλλά και λόγω της σύνδεσής του με το FSRU,το δίδυμο έργο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, που δίνει τη δυνατότητα να τροφοδοτείται με υγροποιημένο αέριο που θα φτάνει στον πλωτό σταθμό, από οποιαδήποτε χώρα.
Ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός με μήκος 182 χιλιόμετρα, θα συνδέσει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora και θα αποτελέσει το δεύτερο σημείο διασύνδεσης των συστημάτων αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας πέρα από το υφιστάμενο σταθμό στο Σιδηρόκαστρο.
Με δυναμικότητα 5 δισ. κυβικά μέτρα, και μεταφέροντας ετήσια ποσότητα αερίου 3 δισ. κ.μ. θα συνδέεται με τον αγωγό TAP και τους διασυνδετήριους αγωγούς Βουλγαρίας Ρουμανίας και Βουλγαρίας Σερβίας θα αποτελεί το δίαυλο μεταξύ των χωρών των κεντρικών Βαλκανίων με το αέριο της Κασπίας και τον αγωγό TAP.
Τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του Έργου έχει αναλάβει η Εταιρεία ICGB AD, με έδρα τη Βουλγαρία και μετόχους τη Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και την IGI Poseidon (50%), στην οποία μετέχουν η ΔΕΠΑ και η Edison.
Τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz
Νωρίτερα χθες εξάλλου, ο υπουργός ενέργειας, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, με θέμα τη στήριξη των δύο χωρών στα έργα του αγωγού φυσικού αερίου East Med και του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia, τα οποία θα αποτελέσουν στρατηγική ενεργειακή σύζευξη μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης.
Οι κ. Σκρέκας και Steinitz αναφέρθηκαν στις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και στην στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και της συνεργασίας 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Θέμα των συζητήσεών τους ήταν και η πολυμερής τηλεδιάσκεψη που ετοιμάζεται για τις 28 Ιανουαρίου – με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Ισραήλ, Κώστα Σκρέκα και Yuval Steinitz και με τη συμμετοχή των Υπουργών Ενέργειας αρκετών χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία και Ουγγαρία) Στόχος να εξεταστούν δυνατότητες και τα οφέλη μιας περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών στον τομέα της ενέργειας.