Με μια κοινή επετειακή εκδήλωση, που εξελισσόταν παράλληλα με ζωντανές δορυφορικές συνδέσεις από δύο ξενοδοχεία, το "DIVANI" της Λάρισας και το "GRAND" της Θεσσαλονίκης η ΕΔΑ ΘΕΣΣ τίμησε την Πέμπτη τα 20 χρόνια παρουσίας του φυσικού αερίου στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, η χρήση του οποίου άλλαξε την καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Παρουσία πολιτικών, περιφερειακών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, εκπροσώπων της ελληνικής και ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, τα στελέχη της εταιρείας ευχαρίστησαν μετόχους, συνεργάτες, πελάτες και προσωπικό για τη συνεργασία που είχαν από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, ανέδειξαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη διαμόρφωση του ενεργειακού προφίλ της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής, βράβευσαν καταναλωτές και κοινωνικές ομάδες, γιόρτασαν την πολυετή πορεία της και εξέφρασαν την πίστη πως η εταιρεία ατενίζει με σιγουριά το μέλλον. Κεντρικό μήνυμα στην εκδήλωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ήταν ότι η εταιρεία κατόρθωσε μέσα από τις επενδύσεις της και το στρατηγικό της σχεδιασμό να αναγάγει το φυσικό αέριο σε πρωταρχικό καύσιμο στις περιοχές που εξυπηρετεί, καλύπτοντας αδιάλειπτα και με ασφάλεια τις ανάγκες των καταναλωτών και ταυτόχρονα περιορίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μειώνοντας το οικονομικό κόστος για όσους το επέλεξαν.

Ιστορική αναδρομή

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή της πορείας της εταιρείας, που επισφράγισε τη διαχρονική της αξία, ο γενικός διευθυντής της Λεων. Μπακούρας τόνισε πως το 2000 η εταιρεία πήρε την πρώτη άδεια για τις συγκεκριμένες περιοχές και ξεκίνησε με 18 βιομηχανικούς καταναλωτές και μόλις 456 χλμ. δικτύου. Σήμερα 20 χρόνια μετά, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ μέσω ενός σύγχρονου δικτύου αγωγών μήκους 2.335 χιλιομέτρων, εξυπηρετεί πάνω από 338.000 οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καλύπτοντας το 60% του πληθυσμού στις περιοχές της αδείας της, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας στις περιοχές ευθύνης της έφτασαν τα 546 εκ. ευρώ. Χαρακτηριστικό της ευρύτερης συμβολής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι ότι στα τέλη του 2018 απασχολούσε 300 εργαζόμενους, συνεργαζόταν με 3.000 επαγγελματίες του τεχνικού κόσμου, απέδωσε 15,8 εκ. € προς τους Δήμους (ΟΤΑ) και προσέφερε υψηλή απόδοση προς τους μετόχους της, διατηρώντας ταυτόχρονα τα χαμηλότερα τιμολόγια διανομής στην Ελλάδα.

Όπως επισήμανε ο κ. Μπακούρας, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ υπήρξε πάντα πρωτοπόρος στην υιοθέτηση σύγχρονων και καινοτόμων εφαρμογών στη διανομή αερίου. Πρόσφατο παράδειγμα η ανάπτυξη σταθμών επεξεργασίας Συμπιεσμένου Φυσικού Αέριου (CNG) για τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών. Ήδη, εντός του 2018, κατασκευάστηκαν οι πρώτοι έξι σταθμοί αυτού του είδους σε ισάριθμες περιοχές της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης ενώ με σύμμαχο την πολυετή εμπειρία και σύμφωνα με τον 5ετή προγραμματισμό της εταιρίας το 2023 θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο το 65% του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Παράλληλα προβλέπονται νέες επενδύσεις ύψους 93,3 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου κατά 301 επιπλέον χλμ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Βενέτιος Μπούρας, έδωσε βαρύτητα στη «συνέπεια» με την οποία ανταποκρίνεται η εταιρεία στις απαιτήσεις των καταναλωτών και στη σοβαρότητα που επιδεικνύει στα ζητήματα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και της διανομής αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο «η λέξη πρότυπο με την οποία χαρακτηρίστηκε η Εταιρεία, δεν είναι υπερβολή, την έχουν αποδώσει τρίτοι» και συνέχισε «Η εταιρεία επενδύει συνεχώς σε υποδομές και στον πιο προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό για αυτούς τους σκοπούς».

Ο διευθύνων σύμβουλος του μετόχου ΔΕΠΑ Δημήτριος Τζώρτζης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά αποτελέσματα και την ανοδική πορεία της εταιρείας υπογραμμίζοντας την πλήρη στήριξη της ΔΕΠΑ στο πρόγραμμα επενδύσεων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε υφιστάμενες και νέες περιοχές καθώς και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και τις καινοτόμες ενέργειες που υλοποιεί.

 Απευθύνοντας χαιρετισμό ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωκρ. Φάμελος ενημέρωσε για το μετασχηματισμό που υφίσταται ο τομέας του φυσικού αερίου, με επίκεντρο την επέκταση του δικτύου στις περισσότερες ελληνικές πόλεις. Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο στον επιχειρηματικό κλάδο της ενέργειας στη χώρα, στρατηγικό ρόλο κατέχει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, αφού λειτουργεί ως υπόδειγμα σε αυτό το μετασχηματισμό και με την ένταξη σημαντικών οικισμών στο πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας αποτελούν πόλο επαγγελματικής και βιομηχανικής δραστηριότητας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ Alberto Chiarini ενώ στη Λάρισα παρέστησαν μεταξύ άλλων η διευθύντρια ανάπτυξης και νέων συνδέσεων δικτύου κα Εφη Καλογήρου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Γρ. Παπαχαραλάμπους, ο πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσός κα.

Βραβεύσεις

Τέλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η εταιρεία βράβευσε κατηγορίες καταναλωτών, κοινωνικές ομάδες που επιτελούν φιλανθρωπικό έργο, φοιτητές πολυτεχνικών σχολών, τους παλαιότερους εργαζόμενούς της καθώς και τα παιδιά των εργαζομένων της που αρίστευσαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017 – 2018 σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Την όλη εκδήλωση συντόνιζαν οι δημοσιογράφοι Ανδρ. Γιουρμετάκης από τη Θεσσαλονίκη και Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη από τη Λάρισα.

Γιώργος Νούλης Ελευθερία