Ικανοποιημένος πρέπει να αισθάνεται ο Γιάννης Ν. Στασινόπουλος του Ομίλου Viohalco. Σύμφωνα με το mononews.gr, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τον δικαίωσε μετά από προσφυγή που είχε γίνει από τις τρεις ΕΔΑ (που πλέον ανήκουν στην ιταλική ΕΝΙ, αυτοί θα πληρώσουν προφανώς) σε βάρος των αποφάσεων της ΡΑΕ και έχει λαμβάνειν κοντά 9 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΡΑΕ είχε εγκρίνει συγκεκριμένα ποσά ως αντισταθμιστικά μέτρα για τις οριζόντιες χρεώσεις που επιβλήθηκαν στις βιομηχανίες από τις 14 Αυγούστου του 2015 έως την 1η Δεκεμβρίου του 2016.

Τα ποσά δεν πληρώθηκαν  ποτέ, καθώς οι ΕΔΑ είχαν προσφύγει στα δικαστήρια κατά των αποφάσεων της Αρχής, αμφισβητώντας τα αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των χρηστών που επιβαρύνθηκαν με το προσωρινό τέλος διανομής φυσικού αερίου του Ν4336/2015.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Αρχής, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα πρέπει να επιστρέψει στους επιλέγοντες πελάτες της 3,26 εκατ., η ΕΔΑ Αττικής συνολικά 1,44 εκατ. ευρώ, και η ΔΕΔΑ 4,13 εκατ.

Τα ποσά θα  πρέπει να αποδοθούν στους δικαιούχους σε 36 άτοκες δόσεις, από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2024.

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κάνουν αντίστοιχα δεκτές τις παρεμβάσεις της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) και των εταιρειών της Viohalco που είναι δικαιούχοι των αντισταθμιστικών μέτρων (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, SOVEL).

Η υπόθεση αφορά στην οριζόντια χρέωση των μεγάλων καταναλωτών για τη χρήση του δικτύου με προσωρινό τέλος 4 ευρώ τη μεγαβατώρα, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα των 16 μηνών.

Η επιβολή των υπέρογκων αυτών μεταβατικών χρεώσεων είχε καθορισθεί με «μνημονιακό» νόμο του 2015, προκαλώντας την αντίδραση της ΕΒΙΚΕΝ, η οποία από το 2016 είχε προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία στην Ε.Ε.

Ερωτηματικό τέλος παραμένει αν η απόφαση αυτή θα προσβληθεί  στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ελέγξει τις  αποφάσεις αναφορικά με  την νομιμότητά τους.

Z.H. thessaliaeconomy.gr