Στην Ευρώπη, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να οδηγήσουν στο κλείσιμο ορισμένων μονάδων πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας αν έχει ανέβει πολύ η θερμοκρασία των υδάτων από τους ποταμούς, που χρειάζονται για την ψύξη τους. Oι μονάδες πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας έως τώρα παρέχουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και οι υψηλές θερµοκρασίες θα οδηγήσουν στα ύψη τη ζήτηση για ενέργεια, οι προβλέψεις για τις τιµές του φυσικού αερίου τους θερινούς µήνες είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Αιτία θα είναι και πάλι η «τέλεια καταιγίδα» που στοιχειοθετεί ο συνδυασµός του καύσωνα µε τους τυφώνες, καθώς σε πολλές περιοχές του πλανήτη διακόπτουν τις εξαγωγές ενέργειας, ενώ παράλληλα επιδεινώνουν την ξηρασία και πλήττουν καίρια την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Λατινική Αµερική. Ορισµένοι αναλυτές της αγοράς πιθανολογούν εκτόξευση των τιµών του φυσικού αερίου κατά 50% στις ΗΠΑ, ενώ µιλώντας για την Ευρώπη και την Ασία, η Citigroup προβλέπει αύξηση από 50% έως 60% µέσα στο καλοκαίρι.

Για την παγκόσµια οικονοµία και τις αγορές υδρογονανθράκων, ο µεγαλύτερος κίνδυνος «δεν είναι ούτε ο πόλεµος της Ρωσίας µε την Ουκρανία ούτε το Ιράν, ούτε ο πόλεµος της Χαµάς µε το Ισραήλ», υπογραµµίζει ο Εντουαρντ Μορς, υψηλόβαθµο στέλεχος της Hartree Partners LP και πρώην επικεφαλής του τοµέα εµπορευµάτων στη Citigroup. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Μορς επισηµαίνει ότι «ο µεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί όλο τον κόσµο είναι η περίοδος των τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικού». Οι τυφώνες όπως και το φαινόµενο Λα Νίνια, που αναµένεται να εκδηλωθεί τον Αύγουστο, προκαλούν ακραία ξηρασία στο δυτικό και στο νότιο τµήµα των ΗΠΑ. ∆ηµιουργούνται, έτσι, προβλήµατα τόσο στην παραγωγή όσο και στις εξαγωγές ενέργειας, λόγω τυφώνων στις ΗΠΑ, αλλά και συνθήκες ακραίας ξηρασίας στη Λατινική Αµερική, που «αποδεκατίζει» την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ολα δείχνουν πως το 2024 θα είναι το πιο καυτό έτος στην Ιστορία. Οµως, η κλιµατική αλλαγή τείνει να επιταχύνει διαρκώς τον πληθωρισµό καθώς αυξάνει το κόστος της ενέργειας και µαζί µε αυτήν και τις τιµές των τροφίµων και των καυσίµων.

Σύµφωνα µε τη Munich Re, το περασµένο έτος οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι σεισµοί προκάλεσαν στην παγκόσµια οικονοµία συνολικές ζηµιές ύψους 250 δισ. δολ. και ήδη οι πρώτοι τέσσερις µήνες του 2024 ήταν οι θερµότεροι που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 175 χρόνια. Ο Γκάρι Κάνινγκχαµ, διευθυντής ερευνών αγοράς στην Tradition Energy, εκτιµά πως τα προθεσµιακά συµβόλαια φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ενδέχεται να σηµειώσουν άνοδο 4 δολ. ανά εκατ. βρετανικής θερµικής ενότητας. Οπως τονίζει ο ίδιος, αυτό θα συµβεί αν οι υψηλές θερµοκρασίες οδηγήσουν σε εκτεταµένη χρήση των κλιµατιστικών ικανή να εξαντλήσει τα αποθέµατα ενέργειας, τα οποία προς το παρόν είναι πλήρη. Ο ίδιος εξηγεί ότι, παράλληλα, οι παραγωγοί σχιστολιθικών υδρογονανθράκων περιορίζουν ήδη την παραγωγή από τα κοιτάσµατα των ΗΠΑ, επειδή οι τιµές έχουν υποχωρήσει και δεν είναι πλέον προσοδοφόρες οι εξορύξεις του είδους. Στην Ευρώπη, οι πολύ υψηλές θερµοκρασίες ενδέχεται να οδηγήσουν στο κλείσιµο ορισµένων µονάδων πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας, αν έχει ανέβει πολύ η θερµοκρασία των υδάτων από τους ποταµούς, που χρειάζονται για την ψύξη τους. Σηµειωτέον ότι οι µονάδες πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας έως τώρα παρέχουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Την ίδια στιγµή, οι παρατεταµένοι καύσωνες µπορούν να επηρεάσουν τη διεθνή αγορά πετρελαίου, από την παραγωγή του µέχρι τη φόρτωση, τη µεταφορά του και τη διύλιση. Το περασµένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στον Καναδά οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου αναγκάστηκαν να µειώσουν την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια την ηµέρα. Οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι τεράστιες φέτος. Στα τέλη Απριλίου, στο 63% της επιφάνειας της χώρας επικρατούσε αφύσικη ξηρασία που αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ανάλογες καταστροφές. Οι υψηλές θερµοκρασίες µπορούν, άλλωστε, να επηρεάσουν τη µεταφορά του πετρελαίου µειώνοντας τον όγκο των υδάτων σε υδάτινους δρόµους όπως στον ποταµό Ρήνο από τον οποίο διέρχεται το εµπόριο πετρελαίου. Σε περίπτωση παρατεταµένου καύσωνα δεν αποκλείεται να υπάρξει αντίκτυπος και σε άλλες υδάτινες οδούς από τις οποίες γίνεται η µεταφορά υδρογονανθράκων, όπως η διώρυγα του Σουέζ.

kathimerini