Άνοιξαν χθες οι προσφορές για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών με δυο ξένα σχήματα να διεκδικούν την απόκτηση της κρατικής επιχείρησης.

Ο ένας διεκδικητής είναι η EP INVESTMENT ADVISORS του Γιούρι Σμεχ (παλιού επενδυτή στον ΟΠΑΠ) με έδρα την Τσεχία, η οποία διαθέτει δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού αλλά και λιγνιτικές μονάδες στη Γερμανία.

Ο έτερος είναι η Ιταλική Italgas του Paolo Galo, πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαχειριστή του Ιταλικού δικτύου φυσικού αερίου και τρίτου μεγαλύτερου διαχειριστή δικτύων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ο επενδυτής θα πάρει το πακέτο που θα περιλαμβάνει το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της δικής μας ΕΔΑ ΘΕΣΣ που έφερε το φυσικό αέριο στη Θεσσαλία.

Οι πληροφορίες λένε ότι για το υπόλοιπο 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή προσφορά στην Eni Gas, που είναι κάτοχος του σχετικού μεριδίου, με την εταιρία να φαίνεται πρόθυμη να το παραχωρήσει για να επικεντρωθεί στη λιανική εμπορία φυσικού αερίου και ρεύματος.

"Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών. Η διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα εκκινήσει άμεσα, ενώ, στη συνέχεια, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες", αναφέρει η εταιρική ανακοίνωση. 

Ζήσης Ηρειώτης thessaliaeconomy.gr