Οι βιταμίνες έχουν μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες για τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο τους. Αυτό που πρέπει να προσέξουν μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, είναι να μη γίνεται ούτε υπερκατανάλωση, ούτε να υπάρχει έλλειψη σε καθημερινή βάση. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις ακολουθούν διάφορα αρνητικά συμπτώματα.

H βιταμίνη B1 παίζει καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και του λίπους μεταξύ άλλων. Όλα τα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί ολικής άλεσης, πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, κ.ά.) είναι από τα πιο πλούσια τόσο στη συγκεκριμένη ουσία, όσο και στις βιταμίνες B2 (ριβοφλαβίνη) και B3 (νιασίνη). Η B1 περιέχεται σε μικρότερη ποσότητα και στο γάλα, στο χοιρινό κρέας, στο σολομό και στο μαρούλι.

To φυλλικό οξύ βοηθάει αποτελεσματικά στη σύνθεση του DNA, στο σχηματισμό των ερυθροκυττάρων και των λευκοκυττάρων και μια σειρά από καθημερινές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού. Οι έγκυες γυναίκες έχουν πιο αυξημένες ανάγκες όσον αφορά την καθημερινή του πρόσληψη.

Τα αυγά, το γάλα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι μπανάνες, τα αμύγδαλα, τα φασόλια, το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι και το λάχανο είναι τροφές πλούσιες στη συγκεκριμένη ουσία. Συνήθως οι εγκυμονούσες παίρνουν συμπληρώματα διατροφής βιταμίνες https://www.mamacorner.gr/cat/sumplirwmata-diatrofis-bitamines προκειμένου να καλύψουν την ημερήσια απαιτούμενη ποσότητα φυλλικού οξέος.

Χρειάζεται όμως προσοχή, αφού οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές και θα πρέπει να πάντα να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό διατροφολόγο για τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στη δίαιτά μας.