Η βιταμίνη Ε δεν πρέπει να λείπει από το καθημερινό διατροφολόγιο μικρών και μεγάλων, αφού παρέχει πολλές και σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Τη συναντάμε σε πλήθος τροφίμων.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ομάδα οκτώ παρόμοιων χημικών ενώσεων, οι οποίες είναι γνωστές ως τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες. Από αυτές, η πιο διαδεδομέδνη στην φύση και αυτή με την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση είναι η  α-τοκοφερόλη. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι λιποδιαλυτή και παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μπορεί να δράσει στις μεμβράνες των κυττάρων και να τις προστατεύσει από τις καταστροφικές συνέπειες της περίσσειας των ελευθέρων ριζών.

Προφυλάσσει από ένα πλήθος σοβαρών ασθενειών και δυσλειτουργιών, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και το πρόωρο γήρας, βοηθάει στην αποτροπή σχηματισμού αρηθωματικών πλακών στα αγγεία και ανακουφίζει τους πόνους στα πόδια, οι οποίοι οφείλονται στην κακή κυκλοφορία.

Τη συγκεκριμένη βιταμίνη μπορούμε να τη βρούμε σε πολλά τρόφιμα. Οι τροφές που περιέχουν την περισσότερη βιταμίνη Ε είναι τα φυτικά έλαια, αλλά είναι σωστό να τονιστεί πως κάθε τρόφιμο έχει διαφορετικό ποσοστό από κάθε είδος τοκοφερόλης.

Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι περισσότερο αποτελεσματική για τα καρδιακά νοσήματα είναι η γ-τοκοφερόλη, η οποία βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στα τρόφιμα. Η βιταμίνη Ε περιέχεται κυρίως στα ψυχρής σύνθλιψης έλαια και στα σκούρα πράσινα φύλλα των λαχανικών, κάτι που σημαίνει πως το μαγείρεμα και η κατεργασία των τροφών καταστρέφει ένα μέρος της βιταμίνης Ε.