Η καψαϊκίνη είναι το βασικό βιοενεργό συστατικό που περιέχεται στις πιπεριές. Ευθύνεται για την καυτερή τους γεύση. Επίσης, είναι αυτό που προσφέρει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί να μας βοηθήσει ακόμη στο αδυνάτισμα και τη σύσφιξη ποδιών και του υπόλοιπου σώματος δες εδώ.

Οι πιπεριές είναι περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, όμως εξαιτίας της μικρής κατανάλωσής τους, η προσφορά τους στην καθημερινή μας διατροφή είναι μικρή. Η καψαϊκίνη αποτελεί κύριο συστατικό σε πολλούς λιποδιαλύτες. Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι πιπεριές την ίδια δράση.

Λειτουργεί ως παυσίπονο, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη δυσπεψία και την καούρα, ισορροπώντας τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Έχει την ικανότητά να μειώνει την όρεξη και να αυξάνει την καύση του λίπους. Αν καταναλώσουμε μόλις δέκα γραμμάρια κόκκινων πιπεριών, μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά το «κάψιμο» του λίπους. Η καψαϊκίνη μειώνει και την κατανάλωση θερμίδων.

Το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο των ώριμων (κόκκινων) πιπεριών είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των πρώιμων (πράσινων) πιπεριών. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πάντα η συμβουλή του γιατρού και του διατροφολόγου, αφού η καψαϊκίνη δεν μπορεί να λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η τακτική κατανάλωση συμπληρωμάτων καψαϊκίνης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ειδικά όταν συνδυάζεται με μία ισορροπημένη διατροφή. Σε έρευνα που συμμετείχαν 24 άτομα, η κατανάλωση πιπεριών έδειξε ότι η καψαϊκίνη πριν από ένα γεύμα οδηγούσε σε μείωση της λήψης θερμίδων.