Η βιταμίνη D www.mamacorner.gr/cat/bitamini-d είναι εξίσου σημαντική για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τη μεγαλύτερη έλλειψη σε αυτή παρουσιάζουν όσοι δεν έρχονται συχνά ή καθόλου σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να μην μπορεί να τη συνθέσει με φυσικό τρόπο. Έτσι, πρέπει να την προσλάβουν μέσω της διατροφής.
Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που χρησιμοποιούν αντηλιακές κρέμες ή λάδια με δείκτη προστασίας πάνω από 8. Είναι χαρακτηριστικό πως το 60% των ηλικιωμένων στη Γαλλία και το 40% των νεαρών ενηλίκων στις ΗΠΑ παρουσιάζουν ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη ουσία, συνέπεια του τρόπου ζωής τους, που τους βρίσκει τις περισσότερες ώρες μέσα σε κλειστούς χώρους.
Όταν η συγκεκριμένη ουσία απορροφάται από τις τροφές, αποτελεί μίγμα βιταμίνης D3 (από ζωικούς ιστούς) και βιταμίνης D2 (εργοκαλσιφερόλη). Για να δημιουργηθεί, χρειάζεται η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στις στερόλες των φυτών, μαζί με αυτήν που συντίθεται στο δέρμα, με το μεταβολισμό να ξεκινά στο ήπαρ, όταν προσλαμβάνοντας ένα υδροξύλιο στην θέση 25, μετατρέπονται σε 25-υδροξυβιταμίνη D3 25(ΟΗ)D3 ή καλσιδιόλη.
Το ένζυμο που προκαλεί την μετατροπή αυτή ονομάζεται vitamin D 25-hydroxylase και παράγεται από τα ηπατοκύτταρα. Μόλις παραχθεί η καλσιδιόλη, συνδέεται με μία α-σφαιρίνη, την συνδετική πρωτεΐνη φορέα της βιταμίνης D (vitamin D-binding protein (VDBP) και στη συνέχεια κυκλοφορεί στο αίμα. Το ποσό της καλσιδιόλης στο αίμα, είναι αυτό που μετράμε σχεδόν πάντα για να προσδιορίσουμε την έλλειψη ή όχι της βιταμίνης D στον οργανισμό.