Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ομάδα του Botilia.gr (σ. thes. πρόκειται για γνωστή διαδικτυακή κάβα των Αθηνών) παρουσιάζει τη λίστα με τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά της χρονιάς που μόλις πέρασε.

Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, "τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2021 προκύπτουν από τις προτιμήσεις των 50.000+ μελών του Botilia. Οι προτιμήσεις μετρούνται από τις αγορές και τις βαθμολογήσεις των μελών των εκατοντάδων ελληνικών κρασιών που πέρασαν από το Botilia.gr τη χρονιά που πέρασε. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για τη διαδικασία, η ομάδα του Botilia.gr κάνει την αρχική επιλογή ανάμεσα σε αρκετές χιλιάδες κρασιά που περνάνε από τα ποτήρια της μέσα στη χρονιά.

Από αυτά επιλέγονται τα καλύτερα, τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και σε σχέση ποιότητας- τιμής και αυτά διατίθενται τόσο στα μέλη του Botilia όσο και στο ευρύτερο κοινό. Τα μέλη του Botilia, πέρα από τις αγορές τους, έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν στα αγαπημένα τους και να βαθμολογήσουν τα κρασιά που δοκιμάζουν. Σημειώνουμε ότι μπορούν να βαθμολογήσουν μόνο κρασιά τα οποία έχουν αγοράσει (και άρα δοκιμάσει) προκειμένου η διαδικασία να είναι πιο διαυγής και ακριβής".

Με βάση όλα τα παραπάνω, αυτά είναι τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2021:

 

21. F by Foivos Φοίβος Παπαστράτης

Το F by Foivos 2020 του Φοίβου Παπαστρατή το αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο ποτήρι μας! Είναι από εκείνα τα κρασιά που σε τραβάνε κυριολεκτικά από τη μύτη, μιας και ο αρωματικός χαρακτήρας του Μοσχάτου με τα λουλούδια και τα λουκούμια δεν κρύβεται εύκολα ενώ ο συνδυασμός του με το Ασύρτικου είναι πραγματικά απίθανος. Το νόστιμο, αρωματικό και καλοδομημένο λευκό αυτό κρασί ήταν ένα από τα κρασιά που τράβηξε πάνω του τα φώτα φέτος μιας και πρωταγωνίστησε στο επετειακό δείπνο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ε, καιρός ήταν θα πούμε εμείς!

 

20. Νάουσα Κτήμα Κελεσίδη

Η Νάουσα 2016 από το Κτήμα Κελεσίδη από το «Grand Cru» αμπελοτόπι στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα μας (και σου) Ξινόμαυρα. Ακροβατώντας ανάμεσα στη μοντέρνα και την κλασική οινοποίηση μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες αρκεί να συνδυαστεί με το σωστό πιάτο. Το κρασί αυτό έχει φτιαχτεί για γαστριμαργικές απολαύσεις και πληθωρικά πιάτα.

 

19. Bold Αμπελώνες Καραβιτάκη

Το Bold είναι μια «Rioja» από τα Ποντικιανά Χανίων. Η τρομακτική συμπύκνωση αυτού του Tempranillo μαζί με την παλαίωση σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια για 24 μήνες, κάνουν το Bold να θυμίζει ισπανική Rioja ακόμα και αν τα Χανιά βρίσκονται τόσα χιλιόμετρα μακριά. Αποτελεί σταθερή αξία για όσους αγαπούν τα έντονα, πλούσια κόκκινα κρασιά που τα κόβεις με το μαχαίρι.

 

18. Amuse Rose Κτήμα Μουσών

Ο Στέλιος Ζαχαρίας έχει καταφέρει να κάνει ένα από τα ωραιότερα ελληνικά ροζέ κρασιά, συνδυάζοντας το αρωματικό Sauvignon Βlanc με το ζόρικο Μούχταρο. Το αχνό του χρώμα σε συνδυασμό με την εκρηκτική μύτη που, αν κλείσεις τα μάτια, θυμίζει λίγο Νέα Ζηλανδία δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο. Μετά έρχεται η τραγανή οξύτητα του και το έντονο φρούτο του που το κάνουν τρελό passe-partout και το απόλυτο party wine, μιας και δεν θα υπάρξει κανείς που να μην το λατρέψει από την πρώτη γουλιά.

 

17. L’ Esprit du Lac Κτήμα Κυρ Γιάννη

Φέτος ανακηρύχθηκε το καλύτερο Ελληνικό ροζέ κρασί, στο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης και για μας δεν αποτελεί έκπληξη αφού ξέρουμε πόσο απίθανο κρασί είναι. Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται μόνο τα καλύτερα σταφύλια, από τα παλαιότερα κλήματα του ιστορικού αμπελώνα της Καλής Ρίζας, στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα. To κομψό ντελικάτο χρώμα του, τα αρώματα φράουλας, τριαντάφυλλου και γλυκιάς τομάτας το κάνουν πραγματικά ακαταμάχητο.

 

16. Rose de Xinomavro Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Ο πρωταθλητής της κατηγορίας των badass ροζέ, το Rose de Xinomavro, κλέβει κάθε χρόνο την παράσταση! Μπορεί να μην έχει το απαλό χρώμα των ροζέ της Προβηγκίας αλλά δεν το χρειάζεται κιόλας, αφού αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η πολυπλοκότητα, ο ντοματένιος χαρακτήρας και η εντυπωσιακή δομή του, που σπάνια συναντάς σε ροζέ κρασιά.

 

15. Δάκρυ του Πεύκου Οινοποιείο Κεχρής

Το Δάκρυ του Πεύκου από το Οινοποιείο Κεχρής είναι ένα κρασί που έχει εντυπωσιάσει την υφήλιο. Είναι η πρώτη premium Ρετσίνα που κυκλοφόρησε και εκείνη που πρωτοστάτησε στον αγώνα αποτίναξης της "ρετσινιάς" του ελληνικού κρασιού γενικότερα. Αν δεις τα βραβεία που έχει μαζέψει πραγματικά θα εντυπωσιαστείς. Τα άπειρα χρυσά μετάλλια και οι υψηλότερες διακρίσεις στους μεγαλύτερους παγκόσμιους διαγωνισμούς γεμίζουν σελίδες. Από την άλλη μεριά, οι λίστες στις οποίες συμμετέχει παγκόσμια, κόβουν την αναπνοή!

 

14. Moschopolis 24 Οινοποιείο Μοσχόπολις

Το μεγάλο κόκκινο κρασί του οινοποιείου των επιτυχιών εντυπωσίασε όσους πρόλαβαν και το δοκίμασαν! Το Pinot Noir είναι ίσως η πιο ζόρικη ερυθρή ποικιλία που κυκλοφορεί αλλά ο Γερμάνης κατάφερε να τη δαμάσει. Ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή με γηγενείς ζύμες, μακρά εκχύλιση, ωρίμαση σε πολύ παλιά μεγάλα βαρέλια για 12 μήνες και επιπλέον ωρίμαση με οινολάσπες Ασύρτικου για άλλους 12 μήνες στο βαρέλι (σύνολο 24, όπως και το όνομα του) δίνουν ένα πραγματικά μεγάλο κόκκινο κρασί. !

 

13. Ράμνιστα Κτήμα Κυρ Γιάννη

Η Ράμνιστα 2017 από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη αποτελεί δείγμα κομψότητας και ισορροπίας. Η χρονιά του 2017 είναι μια από τις ωραιότερες ever και γι’ αυτό την έχουν λατρέψει κοινό και κριτικοί. Το ιδανικό κλίμα και το χέρι του δημιουργού, συντελούν στη δημιουργία ενός πληθωρικού Ξινόμαυρου της μοντέρνας σχολής, που φλερτάρει με την παλιά τόσο όσο χρειάζεται! Το κρασί ζυμώνει σε δρύινες δεξαμενές γαλλικής δρυός, ωριμάζει σε γαλλικά βαρέλια 225 και 500 λίτρων και αποπνέει λεπτή φινέτσα χωρίς να στερείται εντυπωσιακής, ρωμαλέας δομής.

 

12. Le Sang de la Pierre Οινοποιία Αϊβαλή

Το Le Sang είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά Αγιωργίτικα που έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα! Κάθε χρόνο εξαντλείται σχεδόν αμέσως και ο λόγος για αυτό είναι η τεράστια συμπύκνωση φρούτου, η πολύ καλή, βελούδινη δομή του και η εντυπωσιακή του πολυπλοκότητα. Σταθερά στις αγαπημένες επιλογές και με φανατικό κοινό.

 

11. Γη και Ουρανός Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς τόσο για τη Νάουσα όσο και για το μοντέρνο στυλ του Ξινόμαυρου. Κάθε χρόνο είναι σταθερά ανάμεσα στα κρασιά που αγαπάμε και αγαπάς. Το γοητευτικό πρόσωπο αυτού του Ξινόμαυρου, με το πλούσιο και ζουμερό κόκκινο φρούτο, τον ντελικάτο ανθικό χαρακτήρα και τις μεταξένιες τανίνες κατάφερε να κάνει ακόμα τους ορκισμένους εχθρούς της ποικιλίας να το λατρέψουν!

 

10. Adagio Day Five Jima Winery

Το Adagio Day Five Jima Winery είναι η επόμενη μέρα μετά το Rue de Soleil, που ξέρουμε πόσο πολύ αγάπησες. Πραγματικά αυτό το κρασί μας ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή, τόσο με το Νεοκοσμίτικο/ Καλιφορνέζικο στυλ του, όσο και την όμορφη και ιδιαίτερη ετικέτα του! Από ότι δείχνουν τα νούμερα δεν ενθουσίασε μόνο εμάς αλλά και σένα και δεν έχεις άδικο! Το χαρμάνι από Merlot (75%) και Cabernet Franc (25%) ζυμώνει με επιλεγμένες ζύμες και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια 225 λίτρων (40% καινούργια), για πάνω από 12 μήνες, συνθέτοντας ένα πολύπλοκο και πληθωρικό κόκκινο κρασί.

 

9. Rilancio Sangiovese Κτήμα Καρυπίδη

To Rilancio Sangiovese 2007 από το Κτήμα Καριπίδη είναι ένα συλλεκτικό Ελληνικό κρασί μιας και κυκλοφόρησε μόνο για μια φορά, σε μια ειδική επετειακή εμφιάλωση! Το κρασί ζυμώνει και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για 2 χρόνια, έπειτα εμφιαλώθηκε και ωρίμασε στο κελάρι του οινοποιείου μέχρι…σήμερα. Ο λόγος για αυτό ήταν πως το Rilancio Sangiovese ήταν μια ειδική εμφιάλωση που προοριζόταν για το εξωτερικό αλλά παρόλα αυτά αποφάσισαν να κρατήσουν μερικές φιάλες στο οινοποιείο για να δουν την εξέλιξη του κρασιού και έτσι έφτασε στα χέρια μας. Ευτυχώς!

 

8. Ελιά Βιδιανό Αμπελώνες Καραβιτάκη

Το καμάρι του Νίκου Καραβιτάκη, το Βιδιανό του, στην καλύτερη του εκδοχή, δε γινόταν να λείπει από αυτήν εδώ τη λίστα! Κάποιοι μάλιστα λένε πως είναι το καλύτερο Βιδιανό της χώρας, κάτι θα ξέρουν. Το Ελιά Βιδιανό προέρχεται από ένα αμπελοτόπι που βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μέτρων και έδωσε καρπό μόνο για 1.450 πολύτιμες φιάλες. Μέρος του κρασιού παλαίωσε σε δρύινα βαρέλια από τα Βόσγια Δάση, για τουλάχιστον 6 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι κομψό, πολύπλοκο και απολαυστικά λιπαρό, τόσο τώρα όσο και τα επόμενα 5 χρόνια, αν αντέξεις να το κρατήσεις!

 

7. Δρυόπη Reserve Κτήμα Δρυόπη

Σύμφωνα με τους 97 Pts και το πλατινένιο μετάλλιο του Decanter το Κτήμα Δρυόπη Reserve 2017 ένα από τα καλύτερα

Αγιωργίτικα που κυκλοφορούν εκεί έξω. Για το λόγο αυτό φιγουράρει πολύ ψηλά σε αυτή τη λίστα και φυσικά αναμένεται να γίνει συλλεκτική η χρονιά του 2017! Όποιος προλάβει δηλαδή!

 

6. Moschopolis 18 Οινοποιείο Μοσχόπολις

Το μαγικό και πλέον αγαπημένο blend από Μαυροτράγανο και Syrah, της οικογένειας Γερμάνη, με τις γηγενείς ζύμες και τη δεκαοκτάμηνη παραμονή σε βαρέλι, φιγουράρει σταθερά στη λίστα με τα καλύτερα ελληνικά κρασιά κάθε χρονιάς, από την πρώτη χρονιά που κυκλοφόρησε. Βελούδινο, πλούσιο και πολύπλοκο είναι κάθε χρόνο και καλύτερο. Κατά τη γνώμη μας είναι, μέχρι στιγμής, το καλύτερο που έχουν κάνει ποτέ, ίσως γι’ αυτό και εξαντλείται λίγους μήνες μόνο μετά την κυκλοφορία του!

 

5. Le Roi des Montagnes Cuvee Κτήμα Παπαργυρίουα

«βασιλιάς των βουνών» είναι για χρόνια στο θρόνο του και όπως φαίνεται, πολύ δύσκολα θα τον εκθρονίσει κανείς! Το ιδιαίτερο χαρμάνι του Γιάννη Παπαργυρίου από Cabernet Sauvignon, Touriga Nacional και Μαυροδάφνη, όψιμου τρύγου, δίνει μαθήματα συμπύκνωσης και πολυπλοκότητας! Όποιος το δοκιμάσει μια φορά είναι καταδικασμένος να το αγαπά για πάντα!

 

4. Φτέλος Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου

Η Σαντορίνη Φτέλος προέρχεται από ένα και μόνο αμπελοτόπι στα Φηρά, με αμπέλια ηλικίας 150 ετών και πάνω. Τα αμπέλια αυτά έχουν σκληραγωγηθεί από την ξηρασία, τους δυνατούς αέρηδες και το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά έδαφος και δίνουν ελάχιστα αλλά υπερ-συμπυκνωμένα σταφύλια για τον Φτέλο. Έπειτα το κρασί ζυμώνει και ωριμάζει σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με τις φίνες οινολάσπες του, για 24 μήνες ενώ ακολουθεί ωρίμαση για 2 μήνες σε δρύινη δεξαμενή, για να ενισχυθεί η πολυπλοκότητα του. Μια από τις πιο συγκλονιστικές Σαντορίνες.

 

3. Ξινόμαυρο Reserve Κτήμα Άλφα

To Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes του Κτήματος Άλφα, είναι ένα από τα λίγα ελληνικά κρασιά που χτυπάνε κόκκινο με τις βαθμολογίες και τις διακρίσεις που πετυχαίνουν, τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας. Το αμπελοτόπι Μπάρμπα Γιάννης με παλιά, προ-φυλλοξηρικά κλήματα, φυτεμένα το 1919, δίνει το καλύτερο του φρούτο για ένα κρασί παγκόσμιας κλάσης. Δε βρίσκεται αδίκως δυο συνεχόμενες χρονιές σε αυτή τη λίστα.

 

2. Bucephale Κτήμα Λίγας

Το Bucephale είναι το καμάρι της οικογενείας Λίγα, που παράγεται μόνο τις εξαιρετικές χρονιές και ένα από τα πρώτα κρασιά που δημιούργησαν, με το βασιλιά της περιοχής, το Ξινόμαυρο. Παλιά κλήματα δίνουν τον πιο συμπυκνωμένο καρπό τους και έπειτα το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει για 18 μήνες σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και χωρίς καμία άλλη παρέμβαση, στα πλαίσια της ήπιας φυσικής οινοποίησης. Η περιορισμένη ποσότητα του αγοράζεται πριν καν εμφιαλωθεί και εξάγεται στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

 

1. Cuvee Monsignori Κτήμα Αργύρου

Η Σαντορίνη Cuvee Monsignori του Αργυρού, είναι ίσως η πιο εμβληματική έκφραση της Σαντορίνης και για φέτος το καλύτερο ελληνικό κρασί. Το ιδιαίτερο όνομά του δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς Monsignori έλεγαν στο νησί τα παλιά αμπέλια και αυτά τα αυτόριζα, προ-φυλλοξηρικά και ηλικίας άνω των 200 ετών αμπέλια, από τον αρχαιότερο αμπελώνα της Σαντορίνης, αυτόν της Επισκοπής, αποτελούν τη βάση του Cuvee Monsignori. Συμπύκνωση, απίθανη εκφραστικότητα και τεράστιο δυναμικό παλαίωσης κάνουν αυτό το κρασί απλά συγκλονιστικό.

 

 Η ομάδα του botilia.gr