Ένας άνθρωπος μπορεί να περάσει 52 ώρες στον υπολογιστή αναζητώντας... καναπέδες! Το κεντρικό κομμάτι του καθιστικού είναι αυτό στο οποίο περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Διακοσμητικός, άνετος και λειτουργικός είναι οι κάποια από τα χαρακτηριστικά του, ενώ σε καθημερινή βάση περνάει από διάφορες διακυμάνσεις χρήσης, ως εκ τούτου η τελική επιλογή πρέπει να αντικατοπτρίζει και τα τρία σημαντικά στοιχεία ενός καναπέ. Την ίδια στιγμή εκτός του προϋπολογισμού, υπάρχουν άπλετες ακόμη παράμετροι για το πώς θα κάνετε την κατάλληλη επιλογή, όπως το στυλ, το χρώμα, το ύφασμα και άλλα, που κάνουν δύσκολο το έργο της επιλογής του ιδανικού καναπέ.

Η χρήση του καναπέ καθορίζει και το στυλ

Αυτό που πρέπει να αναλογιστεί κανείς πρώτα από όλα είναι η χρήση για την οποία τον προορίζει. Αν δηλαδή πρόκειται να υποστεί βαριά χρήση, από παιδιά, κατοικίδια και πολλούς φίλους χρειάζεστε έναν ανθεκτικό και κυρίως άνετο καναπέ για να χωρούν όλοι. Αν θέλετε να επικεντρώσετε πάνω του την προσοχή, χρειάζεστε ένα κομμάτι- statement για το καθιστικό σας. Απαράβατος κανόνας σε κάθε περίπτωση είναι η ποιότητα του καναπέ. Για όποιον σκοπό κι αν τον προορίζετε, ένας καναπές καλής ποιότητας μπορεί να αποδειχθεί μακροπρόθεσμα μια εξαιρετική επένδυση. Φυσικά μπορείτε πάντα να αλλάξετε απλώς το ύφασμα, ίσως και τα μαξιλάρια, εάν το έπιπλο παραμένει γερό, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανανέωση στον χώρο σας.

Καναπές κρεβάτι: Άνεση και λειτουργικότητα

Στο ίδιο μήκος κύματος μπορείτε να κινηθείτε και αν σκοπεύετε να αγοράσετε έναν καναπέ- κρεβάτι. Ό,τι κι αν αποζητά κανείς, είτε είναι περισσότερος χώρος για να κοιμίζει τους φιλοξενούμενούς είτε αναζητά ένα πολυχρηστικό έπιπλο, που να μην υστερεί από αισθητικής πλευράς, γεγονός είναι ότι η αγορά του καναπέ- κρεβάτι διαρκώς διευρύνεται παρουσιάζοντας νέα σχέδια, στυλ και δομές σε κάθε σεζόν.

Πριν επιλέξετε έναν καναπέ- κρεβάτι θα πρέπει να σκεφτείτε πόσο συχνά θα τον χρησιμοποιείτε. Πολλοί νομίζουν, ότι αυτά τα έπιπλα είναι άβολα, άκομψα και κάνουν κακό στη μέση. Στην πραγματικότητα όμως οι σύγχρονοι καναπέδες- κρεβάτι έχουν σχεδιαστεί, ώστε να παρέχουν άνεση, υποστήριξη στο σώμα ακόμη κι αν προορίζονται για καθημερινή χρήση ως κρεβάτι. Απλώς κατά την επιλογή τους, φροντίστε να επιλέξετε κάποιον με καλής ποιότητας στρώμα, ανθεκτικό σκελετό και ευκολία στο άνοιγμα και το συμμάζεμα.

Τραπέζι σαλονιού ή βοηθητικά τραπεζάκια

Και αν οι 52 ώρες που περνά κανείς για να αναζητήσει έναν καναπέ, σας φαίνονται πολλές, τότε μάθετε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να περάσει 128 ώρες στην αναζήτηση σε διαδίκτυο και καταστήματα για το ταπεινό τραπέζι σαλονιού. Οι ώρες αυτές και μόνο αποτελούν απόδειξη του πόσο σημαντικά για τη συνολική διαρρύθμιση του καθιστικού μας είναι τα τραπέζια σαλονιού, με το μεγάλο ερώτημα να παραμένει: Ποια είναι η κατάλληλη θέση τους; Αυτό που ισχύει σαν γενικός κανόνας είναι, ότι θα πρέπει να έχει απόσταση 45- 50 εκατοστών από τον καναπέ ή τις καρέκλες.

Αυτό σημαίνει, ότι θα είναι αρκετά κοντά, ώστε να μπορείτε να ακουμπάτε την κούπα σας με τον καφέ, αλλά και αρκετά ευρύχωρα ώστε να μπορείτε να περνάτε στο ενδιάμεσο. Αν παρόλα αυτά ο καναπές σας ανοίγει ή έχει ανάκληση, τότε ίσως να επιδιώξετε καλύτερα να αγοράσετε ένα σετ βοηθητικά τραπεζάκια, που θα κατανείμετε κατάλληλα στον χώρο, αντί για ένα κεντρικό τραπέζι σαλονιού. Αφού λοιπόν εντοπίσατε τι χρειάζεστε, ο καναπές είναι ξανά το έπιπλο, που θα καθορίσει και το κατάλληλο σχήμα του τραπεζιού. Στρογγυλό, τετράγωνο, ορθογώνιο ή οβάλ, στην αγορά θα βρείτε πληθώρα σχεδίων. Αν ο καναπές σας έχει οριζόντιο στυλ, οι διακοσμητές συνιστούν ένα οβάλ ή ορθογώνιο τραπέζι. Αν από την άλλη πλευρά έχετε καναπέ- γωνία ή αποτελούμενο από διάφορα κομμάτια, τότε το στρογγυλό ή το τετράγωνο τραπέζι είναι καλύτερα για εσάς. Και αν οι παραπάνω ιδέες σας δυσαρεστούν, γιατί απλούστατα έχετε «ερωτευθεί» ένα συγκεκριμένο κομμάτι, αγνοήστε τα παραπάνω κι εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Θα βρείτε τρόπο, ώστε όλα να είναι λειτουργικά.

Πολυθρόνα: Η βασίλισσα του καθιστικού

Οι πολυθρόνες μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη εικόνα του δωματίου. Αν για παράδειγμα έχετε έναν μικρό χώρο, τότε μια πολυθρόνα με λεπτά «μπράτσα» και πόδια, που δεν είναι καλυμμένα από ύφασμα, μπορεί να κάνει τον χώρο να φαίνεται πιο ευρύς, πιο άνετος, σε αντίθεση με μια πολυθρόνα με βαθύ κάθισμα και στρογγυλή πλάτη, που θα μικρύνει τον χώρο. Επίσης αν έχετε παραγματικά περιορισμένο χώρο, τότε αυτό που οι αμερικάνοι αποκαλούν loveseat, ένα κάθισμα, που χωρούν δύο, και είναι μεγαλύτερο από πολυθρόνα μεν, μικρότερο από διθέσιο καναπέ δε, είναι η ιδανική περίπτωση για εσάς.

Επομένως σε κάθε περίπτωση πριν αγοράσετε πολυθρόνα, βεβαιωθείτε ότι μετρήσατε τον χώρο σας για να κάνετε την κατάλληλη επιλογή. Η αίσθηση του να βυθίζεστε στην αγαπημένη σας πολυθρόνα στο τέλος μιας εξαντλητικής ημέρας, μπορεί να μοιάζει σαν όαση στην αχανή από υποχρεώσεις καθημερινότητα. Πριν την τελική απόφαση φροντίστε να επιλέξετε αυτό που θα αρέσει και βολεύει εσάς πάνω απ’ όλα.