Αύξηση κατά 33,43% πραγματοποίησαν στη διάρκεια του 2023 τα οικονοµικά µεγέθη της Lafarge Beton, του οµίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής η οποία διατηρεί στον Βόλο την βασική μονάδα παραγωγής σκυροδέματος. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 150,83 εκατ. από 86,81 εκατ. το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη διαµορφώθηκαν σε 5,313 εκατ. έναντι 2,824 εκατ. την αµέσως προηγούµενη χρήση. Οι επενδύσεις το 2023 κινήθηκαν στα επίπεδα των 5,5 εκατ. ευρώ από 31,3 εκατ. το 2022, εκ των οποίων περίπου 29 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην εξαγορά των δραστηριοτήτων αδρανών υλικών και σκυροδέµατος της Χάλυψ.

Αισιοδοξία υπάρχει και για τη φετινή χρονιά, καθώς, όπως επισηµαίνει η διοίκηση της εταιρείας, επιπροσθέτως της ιδιωτικής κατασκευής που κυµαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπάρχουν µεγάλες προσδοκίες λόγω της έναρξης σηµαντικών έργων υποδοµής, αλλά και της επανεκκίνησης των τουριστικών επενδύσεων µετά τη δύσκολη περίοδο της πανδηµίας.

Το θετικό κλίµα που καταγράφεται από όλους τους παράγοντες της αγοράς ενισχύεται και από την προώθηση των έργων στο Ελληνικό, όπου ο όµιλος «Ηρακλής» εγκατέστησε µονάδα παραγωγής σκυροδέµατος για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του project.

Παράλληλα, το 2024 αναµένεται σηµαντική αύξηση των πωλήσεων αδρανών λόγω: – Της διατήρησης του µεριδίου αγοράς σε όλα τα λατοµεία και της ταυτόχρονης αύξησης των πωλήσεων από το λατοµείο του Αράξου (εκκίνηση έργου Πάτρας - Πύργου) και από το λατοµείο Μεσαίου (έργο 6ης προβλήτας λιµένος Θεσσαλονίκης).

– Της πώλησης σηµαντικά µεγάλων ποσοτήτων από το λατοµείο της Μάνδρας στα έργα υποδοµών (Ελληνικό, Μετρό, παραλιακό µέτωπο κ.λπ.).

Z.H. thessaliaeconomy.gr