Ακριβότερος έως 10 λεπτά θα είναι σε λίγες ημέρες ο καφές σε πλαστικό ποτήρι. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2022 επιβάλλεται περιβαλλοντική εισφορά πέντε λεπτών σε πλαστικά είδη μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία τροφίμων (π.χ. ζεστά μαγειρεμένα φαγητά, έτοιμες σαλάτες με σος κ.λπ.) αλλά και ποτών (καφέδες, ροφήματα). Αν το ποτήρι έχει αποσπώμενο πλαστικό καπάκι, τότε ο καταναλωτής επιβαρύνεται με άλλα πέντε λεπτά.
Περιβαλλοντική εισφορά 0,05 ευρώ για κάθε τεμάχιο πλαστικού προϊόντος μιας χρήσης που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία τροφίμων και ποτών στη μαζική εστίαση και στο λιανεμπόριο θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δουν από το νέο έτος αυξήσεις στις τιμές αγαπημένων προϊόντων, όπως είναι ο καφές. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ο νόμος ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται περιβαλλοντική εισφορά σε πλαστικά είδη μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία τροφίμων (π.χ. ζεστά μαγειρεμένα φαγητά, έτοιμες σαλάτες με σος εντός συσκευασίας, σερβιριζόμενα είδη ζαχαροπλαστείου) και ποτών (καφέδες, ροφήματα), τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση (είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος) και καταναλώνονται χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία (π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο, αναθέρμανση κ.ά). Η εισφορά δεν αφορά τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία χύμα τροφίμων, όπως π.χ. τυριά, αλλαντικά, κρέας, αλίπαστα, ούτε τυποποιημένα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων. Η εισφορά επιβάλλεται σε πλαστικά είδη για τρόφιμα, τα κύπελλα ποτών και τα καλύμματα - καπάκια των ποτών εφόσον είναι μιας χρήσης και είναι φτιαγμένα από πλαστικό υλικό ή έχουν πλαστική επικάλυψη. Αρα, δεν αφορά φιάλες (μπουκάλια) και άλλου τύπου συσκευασίες, όπως πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα ή άλλα υλικά, όπως το χαρτί.
Για να κατανοήσουμε τις τιμές που διαμορφώνονται σε πλαστικά είδη μιας χρήσης με την επιβολή του τέλους, το ΙΕΛΚΑ υπενθυμίζει πως η εισφορά ανέρχεται σε 0,05 ευρώ (0,04 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%), για κάθε τεμάχιο πλαστικού προϊόντος. Ετσι, στην περίπτωση του καφέ ο καταναλωτής πρέπει να καταβάλει 0,05 ευρώ για το ποτήρι και 0,05 ευρώ για το κάλυμμα (καπάκι), συνολικά δηλαδή 0,10 ευρώ. Ωστόσο, εξαιρούνται οι περιπτώσεις πλαστικών ποτηριών όπου τα καλύμματα δεν αποσπώνται και η εισφορά που καταβάλλεται είναι ενιαία (0,05 ευρώ).
Σημειώνεται ότι η εισφορά έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτήν εισπράττονται από την ΑΑΔΕ και αποδίδονται στο πράσινο ταμείο με σκοπό να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Εναλλακτικά, ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει ε παν α χρησιμοποιούμενες συσκευασίες, τις οποίες θα έχει μαζί του ή θα τις αγοράσει στο σημείο πώλησης. Αρα οι επιχειρήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν την ύπαρξη προς πώληση στους καταναλωτές ε παν α χρησιμοποιήσιμων συσκευασιών. Σ εαυτό το σημείο εκφράζεται και η διαφωνία εκπροσώπων της εστίασης. Οι ίδιοι ζητούν τη μετάθεση έναρξης ισχύος της εισφοράς για τα πλαστικά μιας χρήσης διότι η σχετική νομοθεσία «περιέχει δυσλειτουργίες και χρειάζεται να οργανωθούμε σωστότερα». Εκπρόσωπος της εστίασης εξηγεί στην «Κ» πως ο νόμος προβλέπει να υπάρχουν εναλλακτικές συσκευασίες σε συγκεκριμένες ποσότητες και σε χιλιάδες σημεία πώλησης.
Ωστόσο, μιλάει για ελλείψεις σε ανακυκλώσιμα υλικά στην αγορά, καθώς και προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. «Τα τεμάχια που πρέπει να έχουμε είναι γύρω στα 30 σε κάθε κατάστημα. Εάν μία αλυσίδα έχει 400 καταστήματα, θα θέλει πολύ μεγάλες ποσότητες, που λόγω των παραπάνω προβλημάτων δεν υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή». Τέλος, ο ίδιος επισημαίνει πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε το ποσό που εισπράττεται από το κράτος να εξαιρείται από την προμήθεια που λαμβάνουν οι πλατφόρμες διανομής τύπου efood, wolt κ.λπ. «Ενα ανταποδοτικό τέλος δεν πρέπει να γίνει έξτρα έσοδο για μερικούς».
Δέσποινα Κόντη Καθημερινή