Έφυγε από τη ζωή μία από τις εμβληματικές μορφές της αθηναϊκής νύχτας, ο ιδιοκτήτης και «ψυχή» του ιστορικού μπαρ- ρέστοραν «17» στο Κολωνάκι, Φώτης Κρικζώνης, με θεσσαλική καταγωγή από την Ρεντίνα Καρδίτσας. Την είδηση έκανε γνωστή η σελίδα του «17» στο Facebook, η οποία αποχαιρέτησε τον ιδρυτή του και παλιότερο Έλληνα μπάρμαν.

Υπήρξε ο πιο διάσημος του είδους του στη χώρα μας, καθώς ήταν αυτός που έβαλε την υπογραφή του στα καλύτερα Dry Martini αλλά και σε μια σειρά κοκτέιλ που έμειναν στην ιστορία. Ήταν ο άνθρωπος που συναναστράφηκε όλη η καλή Αθήνα μεταπολεμικά, ο «εξομολογητής και ψυχολόγος» που είχε την τιμή να σερβίρει τον Φρανκ Σινάτρα, τον Τσώρτσιλ, τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Χορν, την Κάλλας. Ο αγαπημένος του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου, για την ευγένεια και το στυλ του.

Ακροβολισμένος πίσω από την μπάρα, κομψός, ευπρεπής και εχέμυθος gentleman, είδε ως "ελεύθερος σκοπευτής" όλη την ιστορία της χώρας να περνάει μπροστά από τα μάτια του, καταφέρνοντας να μην εκθέσει κανέναν στην ωραία αυτοβιογραφία του με τίτλο «Εγώ, ο μπάρμαν».

Ξεκίνησε στη δεκαετία του 1950 από το ιστορικό "17" της Βουκουρεστίου και το 1990 μεταφέρθηκε στην οδό Λυκαβητού όπου βρίσκεται και σήμερα (σ.σ. η φωτογραφία είναι από τη σάλα του σημερινού "17"). Μπροστά στην μπάρα του Φώτη Κρικζώνη κάθισαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 σημαντικά πρόσωπα, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την Τζάκι, η Μελίνα Μερκούρη με τον Ζιλ Ντασέν, αλλά και προσωπικότητες όπως ο Φρανκ Σινάτρα, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Τένεσι Ουίλιαμς. Οι ιστορίες του θρυλικού μπαρ της οδού Βουκουρεστίου, απασχόλησαν εφημερίδες και περιοδικά, όπως η «New York Times», το «Life» και η «Herald Tribune». 

Μιλούσε στους πελάτες πάντα στον πλυθυντικό και δεν ξεχνούσε ποτέ φυσιογνωμίες. Ούτε την πατρίδα του ξέχασε ποτέ. Όποτε τον συναντούσαμε έλεγε: "θεσσαλέ να μην ξεχνάς να γράφεις για το χωριό μου, την Ρεντίνα"...

Ο Φώτης Κρικζώνης

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr