Συγκεκριμένα βήματα και ανατροπές έχει φέρει στον επιχειρηματικό σχεδιασμό της θεσσαλικής Mikel Coffee Company η πανδημία, δεδομένου ότι αρκετά από τα προγραμματισμένα ανοίγματα νέων καταστημάτων είτε έχουν ανασταλεί, είτε παρατείνονται προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των εμβολιασμών σε διάφορες χώρες του κόσμου καθώς και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της Covid-19.

H εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στο άνοιγμα του πρώτου της καταστήματος στο Κουβέιτ, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η λειτουργία του πρώτου σημείου Mikel στο Σουλτανάτο του Ομάν. Ως προς τα βήματα επέκτασης στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίκειται η έναρξη λειτουργίας του πρώτου καταστήματος στη Βοστώνη, ενώ στο πλάνο είναι και δύο ακόμα σημεία στη Νέα Υόρκη.

Στην Αμερική ωστόσο ο κορονοϊός έχει μεταθέσει για αργότερα τον υπάρχοντα σχεδιασμό λόγω των απαγορεύσεων που υφίστανται, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα και για τις εργασίες κατασκευής. Τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στη Βοστώνη η Mikkel διατηρεί δύο διαφορετικούς συνεργάτες, με τους οποίους διατηρεί σχέση δικαιόχρησης.

Για την ελληνική εταιρεία καφέ ιδιαίτερα ικανοποιητικές ήταν οι επιδόσεις κατά τις ίδιες πηγές, σε χώρες των Βαλκανίων όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Ρουμανία. Επίσης στη Βοσνία υπήρχαν πλάνα δημιουργίας καταστημάτων, τα οποία επί του παρόντος τίθενται σε διαδικασία αναμονής. Οι βαλκανικές χώρες ανταποκρίθηκαν τόσο στο διαθέσιμο προϊοντικό μείγμα της αλυσίδας, ενώ υπάρχει εγγύτητα και ως προς τη νοοτροπία σε σχέση με την Ελλάδα γεγονός που ευνοεί τη φιλοσοφία και το στήσιμο της επιχείρησης στις περιοχές αυτές.

Βασικό στοιχείο λειτουργίας αυτή την περίοδο εκεί είναι το μοντέλο του take away, ενώ δουλεύει και το τμήμα της διανομής. Ενδιαφέρον περαιτέρω επέκτασης και στη Μέση Ανατολή Στο ενδιαφέρον της Mikel είναι και οι χώρες της Μέσης Ανατολής, με τη Σαουδική Αραβία να αποτελεί έναν ισχυρό πόλο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων λόγω των επιδόσεων που καταγράφει εκεί η αλυσίδα.

Μεταξύ των αγορών - στόχων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι επίσης το Ντουμπάι, όπου διατηρεί δύο σημεία, αλλά η αγορά έχει πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό. Επιπλέον διατηρεί παρουσία στην Αίγυπτο, στο Ομάν και στο Κουβέιτ.

Στη Μέση Ανατολή η αλυσίδα έχει μεγάλα καταστήματα της μορφής dine in, με ως επί το πλείστον ευμεγέθεις σάλες εστίασης για το κοινό. Στην Αυστραλία διατηρεί τρία καταστήματα, ωστόσο το αυστηρό lockdown εκεί ανέστειλε τον προγραμματισμό επέκτασης που υπήρχε ήδη από το 2020. Σημαντική αντιστροφή δεδομένων υπήρξε στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, όπου σε βάθος περίπου ενάμισι έτους η επιχείρηση σχεδίασε να προσθέσει ακόμα πέντε καταστήματα, αποκτώντας διψήφιο αριθμό καφέ στη χώρα, ωστόσο λόγω της πανδημίας επίσης η συγκεκριμένη στόχευση τίθεται σε αναμονή.

Γιώργος Λαµπίρης Foodreporter