Παραβάσεις που σε πρόστιμα φτάνουν το ποσό των 100.000 ευρώ βεβαίωσε τον μήνα Απρίλιο το Σώμα Επιθεωρητών Μαγνησίας σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων που απέστειλε στο Υπουργείο Εργασίας.
Υπολογίζεται ότι αυτό το ποσό αφορά σε κυρώσεις που επιβλήθηκαν και οι οποίες κυμάνθηκαν από 1.500 μέχρι και 10.500 ευρώ, για παραβίαση τόσο του ωραρίου απασχόλησης του προσωπικού όσο και των ρεπό που πρέπει να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι ανάλογα με τη σύμβαση απασχόλησης
Το κλιμάκιο των 6 ελεγκτών (μαζί με τον προϊστάμενο) του ΣΕΠΕ Μαγνησίας κάθε μήνα πραγματοποιεί τουλάχιστον 60 ελέγχους σε επιχειρήσεις, βιομηχανίες και βιοτεχνίες, όλων των κλάδων, ερευνώντας αν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία.
Από κόσκινο… συνεργεία, εμπορικά και εστίαση
Το Υπουργείο Εργασίας, ανά μήνα θέτει συγκεκριμένους στόχους για τους ελέγχους που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Ελέγχονται συμβάσεις εργασίας, ωράρια, ρεπό και φυσικά η ασφάλιση των εργαζομένων. Ο κάθε ελεγκτής πρέπει να κάνει τουλάχιστον 12 ελέγχους μηνιαίως, τακτικούς ή έκτακτους μετά από καταγγελία. Στο τριψήφιο νούμερο 1512 στην τηλεφωνική βάση του Υπ. Εργασίας καθημερινά επικοινωνούν είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα, εργαζόμενοι που θέλουν να υποβάλλουν καταγγελία για την επιχείρηση που απασχολούνται. Ορισμένοι πιο «θαρραλέοι» προσέρχονται αυτοπροσώπως στην Επιθεώρηση Εργασίας στον Βόλο και καταθέτουν αναφορά προκειμένου να ελεγχθεί ο εργοδότης στον οποίο απασχολούνται.
«Αυτές είναι οι πιο αναίμακτες περιπτώσεις», υπογραμμίζει στέλεχος του ΣΕΠΕ, διότι όπως εξηγεί «μέσα από τον διάλογο και την εξέταση όλων των παραμέτρων, συνήθως επιτυγχάνεται η συνεννόηση και ο εργοδότης αναλαμβάνει την ευθύνη για να αποκαταστήσει τον εργαζόμενο καταθέτοντας στην Επιθεώρηση -όπως προβλέπει η νομοθεσία- ακριβές χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης».
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί πως η επιχείρηση δεν έχει συμμορφωθεί, τότε χαρακτηρίζεται υπότροπη και ξεκινά η διαδικασία υποβολής προστίμου.
Γενικεύονται οι παραβιάσεις
Σε σχέση με παλαιότερες εποχές, στην παρούσα χρονική συγκυρία, οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ Μαγνησίας διαπιστώνουν, αυξητική τάση παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, η οποία δεν αφορά μόνο κλάδους που ήταν στο στόχαστρο πάντα, όπως η εστίαση ή οι επιχειρήσεις εποχικού τουρισμού. Ακόμη και σε μεγάλες μονάδες που απασχολούνται εργολάβοι αλλά και στο μόνιμο προσωπικό, παρατηρούνται πλέον παραβάσεις. Στο «στόχαστρο» έχουν μπει επίσης συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, αλλά και επιχειρήσεις τροφοδοσίας.
«Είμαστε έξι άτομα που βγαίνουμε έξω και ελέγχουμε. Και άλλοι αν υπήρχαν θα ήταν ακόμη καλύτερα, διότι πλέον υπάρχουν πολλές καταγγελίες, ανώνυμες ή επώνυμες, που πρέπει για όλες να έχουμε εικόνα και όλες να τις διερευνήσουμε», σημειώνουν οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, για να δώσουν ένα δείγμα της συχνότητας που πλέον έχουν οι καταγγελίες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Βάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)