Περιορισμένες επιπτώσεις είχε στα αποτελέσματα της McDonald’s στη χώρα μας η πανδημία κατά τη διάρκεια του 2020 σε επίπεδο πωλήσεων, δεδομένου ότι η εταιρεία, που διαθέτει κατάστημα στη Θεσσαλία (Λάρισα), κατέγραψε απώλειες της τάξεως του -8%, ποσοστό που θεωρείται μικρό σε σύγκριση με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Να θυμίσουμε βέβαια ότι μεγάλη κινητικότητα εμφάνισε η εταιρεία στον τομέα του delivery, έχοντας μάλιστα προβεί σε συνεργασία με πλατφόρμες όπως η e-food και η wolt στον τομέα της διανομής.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά τα καθαρά της αποτελέσματα η επιχείρηση γύρισε σε ζημίες, έναντι κερδών που είχε σημειώσει κατά τη χρήση του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταστήματα της Premier Capital Ελλάς, η οποία διαχειρίζεται τα McDonald’s στη χώρα μας λειτουργούσαν για αρκετούς μήνες εντός της προηγούμενης χρονιάς μόνο με υπηρεσίες διανομής, take away και παράδοση στον δρόμο drive thru καθώς είχε απαγορευθεί η παρουσία καθήμενων πελατών στα καταστήματα εστίασης.

Παρόλ’ αυτά η επιχείρηση συνέχισε την ανακαίνιση των εστιατορίων της, ενώ επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στην προσπάθειά για τον περιορισμό του κόστους και την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος χρήσης. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζει την συνεργασία της με ανεξάρτητο κέντρο διανομής με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των αγορών και την καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων της.

Τον περασμένο Μάρτιο η McDonald’s άνοιξε νέο κατάστημα στο Ίλιον, ενώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 έχει προγραμματίσει την έναρξη λειτουργίας ενός ακόμη νέου σημείου. Επί του παρόντος το δίκτυό της περιλαμβάνει 25 καταστήματα, εκ των οποίων τα 16 βρίσκονται στην Αττική, τα 8 βρίσκονται στην περιφέρεια και στα νησιά και το ένα βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο One Salonica στη Θεσσαλονίκη.

Εντός του 2020 η Premier Capital Ελλάς υπέγραψε δανειακές συμβάσεις με την συνδεδεμένη εταιρεία Premier Capital p.l.c, καθώς και με τη Eurobank. Μέσα στη χρήση 2020 έλαβε δάνειο από την τράπεζα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και 2 δάνεια από 1 εκατ. ευρώ έκαστο, στο πλαίσιο της στήριξης των επιχειρήσεων από την αναπτυξιακή τράπεζα λόγω της πανδημίας που προκλήθηκε από τον κορονοϊό. Επιπλέον έλαβε από λογαριασμό υπερανάληψης λογαριασμού τραπέζας ποσό 400.000 ευρώ και από όμιλο Premier ποσό δάνειο 500.000 ευρώ. Τέλος, εντός του 2020 αποπληρώθηκε ποσό 2.100.000 ευρώ (150χιλ. ευρώ αντιστοιχούν σε τραπεζικά δάνεια και 1.950χιλ. ευρώ προς τον όμιλο Premier).

Κύκλος εργασιών

2020: 37,57 εκατ. ευρώ

2019: 40,86 εκατ. ευρώ

Καθαρά αποτελέσματα

2020: -166,94 χιλ. ευρώ

2019: 966 χιλ. ευρώ

Δάνεια από συνδεδεμένες εταιρείες:

3,57 εκατ. ευρώ

Δάνεια από τράπεζες:

3,75 εκατ. ευρώ

Γιώργος Λαµπίρης Foodreporter