Σε τζίρο άνω του $1 τρισ. θα μπορούσαν να φτάσουν εντός δεκαετίας οι… κουζίνες-φαντάσματα (ghost kitchens), σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Euromonitor, μία εκτίμηση, η οποία αποδίδεται κατά βάση στην άνθηση του delivery μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Michael Schaefer Global Lead, Food and Beverage της Euromonitor International, η φθηνότερη, ταχύτερη και πιο αξιόπιστη παράδοση μπορεί να δώσει στις dark kitchens: • $75 δισ. από το drive-thru foodservice (50%) • $250 δισ. από το takeaway foodservice (50%) • $40 δισ. από τα έτοιμα γεύματα (35%) • $100 δισ. από τα συσκευασμένα υλικά για μαγείρεμα (30%) • $450 δισ. από το eat-in foodservice (25%) • $125 δισ. από τα συσκευασμένα snacks (15%).
Η παγκόσμια αγορά food delivery υπερδιπλασιάστηκε από το 2014 έως το 2019. Ακόμη, το 52% των καταναλωτών αισθάνονται άνετα να παραγγέλνουν από εστιατόριο, που είναι delivery only, χωρίς να διαθέτουν δηλαδή φυσικά καταστήματα.
Μάλιστα, βρισκόμαστε στη νέα φάση εξέλιξης μιας αγοράς που ξεκίνησε με τις Grubhub και Just Eat και πλέον επεκτείνεται με τη δημιουργία εικονικών εστιατορίων, brands δηλαδή που υπάρχουν μόνο στο διαδίκτυο, χωρίς να διαθέτουν φυσικά καταστήματα. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα νέο οικοσύστημα τροφίμων και ποτών, το οποίο υποστηρίζεται από third party delivery.
Ευκαιρίες
Λειτουργίες σχεδιασμένες για το delivery Περισσότερος χώρος για πειραματισμό Νέες προετοιμασίες φαγητό στο παιχνίδι Real estate ως υπηρεσία
Προκλήσεις
Νέος ανταγωνισμός Συνδυασμοί Ποιος ελέγχει τα data Νέες χρήσεις των φυσικών εστιατορίων
Οι κουζίνες-φαντάσματα αλλάζουν την κοστολογική δομή του έτοιμου φαγητού. Σημειώνεται χαρακτηριστικά για τα Starbucks ότι το 60% της τιμής ενός Starbucks latte αφορά το κόστος για ενοίκιο και προσωπικό.
Dark Kitchens
Πόσες κουζίνες-φαντάσματα υπάρχουν σήμερα:
• Κίνα: >7.500
• Ινδία: >3.500
• ΗΠΑ: 1.500
• Ην. Βασίλειο: 750
FnB