Στα €1,12 δισ. διαμορφώθηκε ο τζίρος του κλάδου υπηρεσιών εστίασης στο α’ τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 121% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αυτή η εξέλιξη αποδίδεται προφανώς στο ότι το κανάλι του HoReCa λειτουργεί συνεχώς φέτος – έστω και με κάποιους περιορισμούς ελέω πανδημίας – ενώ το περυσινό α’ τρίμηνο υπολειτουργούσε.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές της χρονιάς συνολικά, πως ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε στο α’ τρίμηνο είναι μεγαλύτερος και από αυτόν που έγινε το 2019, δηλαδή πριν ξεσπάσει η Covid-19. ΣΤΟ +762%
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, σε επίπεδο περιφερειών, η μεγαλύτερη αύξηση με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών άνω του 1% καταγράφηκε στην Θήρα (+350,2%) και η μικρότερη – αλλά διόλου ευκαταφρόνητη – στο Ηράκλειο (+86,1%). Γενικότερα, το ρεκόρ αύξησης καταγράφηκε στην Ευρυτανία, καθώς ανήλθε σε 762%.
Τα ποσοστά ανά περιοχή
Θεσσαλίας
Μαγνησίας: 198,4%
Τρικάλων: 180%
Καρδίτσας: 168,8%
Στερεάς Ελλάδας
Ευρυτανίας: 761,9%
Φωκίδας: 348,8%
Βοιωτίας: 222,2%
Ιονίων Νήσων
Λευκάδας: 203,4%
Κεφαλληνίας: 151,6%
Ζακύνθου: 146,6%
Δυτικής Ελλάδας
Ηλείας: 180,4%
Αχαΐας: 150,4%
Αιτωλοακαρνανίας: 144,9%
Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Θάσου: 235,6%
Καβάλας: 184,2%
Έβρου: 135,4%
Κεντρικής Μακεδονίας
Πέλλας: 285,1%
Πιερίας: 253,6%
Χαλκιδικής: 177,1%
Δυτικής Μακεδονίας
Καστοριάς: 227,4%
Φλώρινας: 186,7%
Γρεβενών: 173%
Ηπείρου
Πρέβεζας: 274,6%
Ιωαννίνων: 190,4%
Θεσπρωτίας: 144%
Πελοποννήσου
Αρκαδίας: 235,5%
Αργολίδας: 192,1%
Κορινθίας: 164,1%
Αττικής: 102,6%
Βορείου Αιγαίου
Σάμου: 126%
Λήμνου: 91,6%
Χίου: 84,2%
Νοτίου Αιγαίου
Τήνου: 440,7%
Θήρας: 350,2%
Μυκόνου: 195%
Κρήτης
Ρεθύμνου: 204,8%
Χανίων: 148,6%
Λασιθίου: 102,6%
Μάκης Αποστόλου
* Η φωτογραφία είναι εποχής, παραλία του Βόλου το 1970