Στα €1,12 δισ. διαμορφώθηκε ο τζίρος του κλάδου υπηρεσιών εστίασης στο α’ τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 121% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αυτή η εξέλιξη αποδίδεται προφανώς στο ότι το κανάλι του HoReCa λειτουργεί συνεχώς φέτος – έστω και με κάποιους περιορισμούς ελέω πανδημίας – ενώ το περυσινό α’ τρίμηνο υπολειτουργούσε.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές της χρονιάς συνολικά, πως ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε στο α’ τρίμηνο είναι μεγαλύτερος και από αυτόν που έγινε το 2019, δηλαδή πριν ξεσπάσει η Covid-19. ΣΤΟ +762%

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, σε επίπεδο περιφερειών, η μεγαλύτερη αύξηση με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών άνω του 1% καταγράφηκε στην Θήρα (+350,2%) και η μικρότερη – αλλά διόλου ευκαταφρόνητη – στο Ηράκλειο (+86,1%). Γενικότερα, το ρεκόρ αύξησης καταγράφηκε στην Ευρυτανία, καθώς ανήλθε σε 762%.

Τα ποσοστά ανά περιοχή

Θεσσαλίας

Μαγνησίας: 198,4%

Τρικάλων: 180%

Καρδίτσας: 168,8%

Στερεάς Ελλάδας

Ευρυτανίας: 761,9%

Φωκίδας: 348,8%

Βοιωτίας: 222,2%

Ιονίων Νήσων

Λευκάδας: 203,4%

Κεφαλληνίας: 151,6%

Ζακύνθου: 146,6%

Δυτικής Ελλάδας

Ηλείας: 180,4%

Αχαΐας: 150,4%

Αιτωλοακαρνανίας: 144,9%

Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Θάσου: 235,6%

Καβάλας: 184,2%

Έβρου: 135,4%

Κεντρικής Μακεδονίας

Πέλλας: 285,1%

Πιερίας: 253,6%

Χαλκιδικής: 177,1%

Δυτικής Μακεδονίας

Καστοριάς: 227,4%

Φλώρινας: 186,7%

Γρεβενών: 173%

Ηπείρου

Πρέβεζας: 274,6%

Ιωαννίνων: 190,4%

Θεσπρωτίας: 144%

Πελοποννήσου

Αρκαδίας: 235,5%

Αργολίδας: 192,1%

Κορινθίας: 164,1%

Αττικής: 102,6%

Βορείου Αιγαίου

Σάμου: 126%

Λήμνου: 91,6%

Χίου: 84,2%

Νοτίου Αιγαίου

Τήνου: 440,7%

Θήρας: 350,2%

Μυκόνου: 195%

Κρήτης

Ρεθύμνου: 204,8%

Χανίων: 148,6%

Λασιθίου: 102,6%

Μάκης Αποστόλου

* Η φωτογραφία είναι εποχής, παραλία του Βόλου το 1970